Erdoğan Obama'dan nasihat aldı

Erdoğan Obama'dan nasihat aldı
Erdoğan Obama'dan nasihat aldı

Erdoğan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Obama, “Umudum Türkiye dahil tüm taraflarla birlikte çalışıp Suriye’

*  ABD, Suriye‘de tek taraflı adım atmaz...
*  Sorunu BM aracılığıyla çözeceğiz...
*  Elimizde sihirli bir formülümüz yok...
*  Çözüme Ruslar da dahil olmalıdır...
*  Sağlık, gıda, barınma yardımı yaparız...
*  Kimyasal silah duyum, kanıt istiyorum...

 

Çantadaki belgeler işe yaramadı

 

Washington ziyaretinin bir numaralı maddesi Suriye krizi, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da masaya yatırıldı. Erdoğan’ın, ABD’nin “kırmızı çizgi” olarak açıkladığı “kimyasal silah” iddialarını içeren kanıtları (!) Obama tarafından yeterli bulunmadı. Başbakan’ın Oval Ofis’te yaşadığı hayal kırıklığı, bahçedeki basın toplantısıyla da tüm dünyayla paylaşıldı.

 

Acı gerçekleri yüzüne söyledi

 

Gazetecilerin Suriye’ye konusundaki sorularını cevaplayan Obama, acı gerçekleri “Değerli dostum” dediği Erdoğan’ın yüzüne karşı bir kez daha tekrarladı: Sorunu Birleşmiş Milletler aracılığıyla çözeceğiz. Sihirli formülümüz yok. Rusların da olduğu bir ortamda çözüm arıyoruz. Türkiye’ye sağlık, gıda ve barınma yardımı yaparız. Kimyasal silah bizim için şimdilik sadece duyum, kanıt istiyorum...

 

Bardağın dolu tarafına bakıyor!

 

“Akşam yemeğinde bu konuları etraflıca ele alacağız” diyerek durumu kurtarmaya çalışan  Erdoğan, “Ben bardağın dolu tarafından olaylara bakmak istiyorum. Uluslararası camianın hassasiyetini görmek istiyoruz. Amerika da bunun için çaba gösteriyor. Gerek BMGK, gerek Arap Birliği gerekse dışında olduğu halde hassasiyet gösteren ülkeler, hızlandırmak için çalışacağız” dedi.

 

Obama’nın keyif kaçıran açıklamaları
sırasında hava bozuldu, yağmur yağdı!

 

Barack Obama, Suriye konusundaki net tavrını şöyle açıkladı: “Hedefimiz uluslararası topluma daha fazla bilgi oluşturabilmek ve baskı oluşturup muhaliflerle birlikte çalışmak. Ben ek adımlar atma opsiyonunu saklı tutuyorum: Diplomatik ve askeri. Umudum Türkiye dahil tüm taraflarla birlikte çalışıp Suriye’ye barış getirmek. Ama bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bence Başbakan Erdoğan’da ABD’nin tek başına adım atabileceğini düşünmüyor” dedi.

 

ABD, Suriye konusunda tek taraflı adım atmaz!

 

Erdoğan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Obama, “Umudum Türkiye dahil tüm taraflarla birlikte çalışıp Suriye’ye barış getirmek. Ama bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bence Başbakan da ABD’nin tek başına adım atabileceğini düşünmüyor” dedi

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, gittiği Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile Oval Ofis’te bir araya geldi. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmenin ardından iki lider basının karşısına çıktı. İki lider de görüşmelerin esas konusu olan Suriye konusunda açıklamalarda bulundu. Barack Obama burada yaptığı konuşmada, Suriye konusunda  tek taraflı adım atmayacaklarını ve sorunu Birleşmiş Milletler aracılığıyla çözeceklerini söyledi. Obama, “Rusların da dahil olduğu bir ortamda çözüm arıyoruz” dedi. Obama, “Suriye konusunda Türkiye halkı inanılmaz misafirperverlik gösterdi. Ağır yük olduğunun farkındayım. ABD bu yükün taşınmasına yardım etmeye devam edecek. Gıda, barınma ve sağlık konularında yardımcı olacağız. Esad’a baskıları artıracağız, muhalefete destek vereceğiz. Esad’ın olmadığı demokratik bir Suriye için Başbakan da ön safta olacak. Esad’ın gitmesi için hem fikiriz. Esad’ın yerine bütün yerleşik ve etnik grupların bir arada olacağı bir koalisyondan yanayız. Muhalefet ve rejimin temsilcilerini öünümüzdeki haftalarda bir araya getireceğiz. Esad’ın gitmesi lazım. Bu bütün ülkelerin çıkarına olacak” ifadelerini kullandı.

 


İnceliyoruz

 


Daha sonra konuşan Başbakan Erdoğan da, “Suriye 1 numaralı konumuzdu. Düşüncelerimizin örtüştüğünü az önce Başkan’ın ifadeleriyle hep birlikte dinledik.  Kanlı sürecin sonlandırılması, yeni yönetimin inşası konusunda tam mutabakat içindeyiz. Muhalefetin desteklenmesi, Esad’ın gitmesi, kimyasal silahların önlenmesi, azınlıkların güvenliğinin temin edilmesi” dedi. Daha sonra iki lider gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.  Suriye’ye ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan,  “Kimyasal silahlarla ilgili bilgi belge konusunu detaylı olarak incelemeye devam ediyoruz. Bu konuda BM olmak üzere ilgili birimlere de bilgileri aktaracağız” dedi.

 


Kanıt olmadan olmaz

 


Obama ise, “Kimyasal silah konusunda  kendi istihbaratlarının da bilgiler geldiğini, ancak daha detaylı bilgiler almak istediklerini söyledi. Biz kendi başımıza atmamız gereken çabalar, muhalefetin güçlendirilmesi konusunda neler yapılabileceği konusunu ele aldık. Benim umudum Türkiye dahil tüm taraflarla bir araya gelerek çözüm gelmesini sağlamak.  Başbakan da ABD’nin tek taraflı olarak Suriye için adım atacağını düşünmüyor. Başbakan’ın da dediği gibi istihbaratımız, diplomatik personelimiz bize bilgi göndermeye devam ediyor. Kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar duymuştuk. Bizim için önemli olan daha kesin bilgi sahibi olmak, tam olarak orada ne olduğunu bulmak” dedi. Obama, şöyle konuştu: “İnsani yardım çabaları oluşturmak gerektiğinden bahsettik. Suriye muhalefeti güçlenebilir, kendilerini Esad rejimine karşı daha iyi koruyabilirler. Böylece uluslararası toplumu mobilize edebiliriz. O da belki meşru olmadığını ve gitmesi gerektiğini fark eder. Temsili ve çok uluslu, çok dilli bir kurul gerekiyor. Onlar Suriye’ye barış getirebilirler. Kırmızı çizgilerden bahsettim ama kimyasal silahların kullanılmasından bahsetmiştim. Kimyasal silahlar medeni dünyanın burada olmasını istemediği bir durum. Hedefimiz uluslararası topluma daha fazla bilgi oluşturabilmek ve baskı oluşturup muhaliflerle birlikte çalışmak. Ben ek adımlar atma opsiyonunu saklı tutuyorum: Diplomatik ve askeri. Bu silahlar bizim de güvenliğimizi tehdit ediyor. Umudum Türkiye dahil tüm taraflarla birlikte çalışıp Suriye’ye barış getirmek. Ama bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bence Başbakan da ABD’nin tek başına adım atabileceğini düşünmüyor.”  “ABD Suriye için bir adım atmazsa bu dünyayı nasıl etkileyecek? Sınır kentinde yaşayanlarla ilgili ne söyleyeceksiniz?” şeklindeki soru üzerine Başbakan Erdoğan, “Ben bardağın dolu tarafından olaylara bakmak istiyorum. Biz uluslararası camianın hassasiyetini görmek istiyoruz. İnanıyorum ki Amerika da bunun için çaba gösteriyor. Gerek BMGK, gerek Arap Birliği gerekse dışında olduğu halde hassasiyet gösteren ülkeler, hızlandırmak için çalışacağız. Ben de Dışişleri Bakanı Davutoğlu da ziyaret edeceğiz. Daha az insan nasıl ölür, nasıl Suriye’ye demokrasi gelir. Bizim derdimiz Suriye’yi otokratik rejimden diktatörlükten kurtarmak. Bu açıdan çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Gazze ziyareti haziranda

 

Başbakan Erdoğan, düzenlenen basın toplantısında, “Irak önemli bir konumuzdu. Seçimlerin şeffaf şekilde yapılmasının ve tüm grupların seçime katılması ortak arzumuz. Orta Doğu barış süreci konusunda... Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden TC vatandaşları ve ABD vatandaşlarına tazminat konusunda çalışmalar sürüyor. Gazze’ye yapacağım ziyaretin Filistin’in ittifakına ve barışa önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu. Erdoğan,  “Azerbaycan, Ermenistan, İran, Afganistan, Afrika , Myanmar gibi konuları da değerlendirdik. Terörle ortak mücadele, savunma sanayii... Türkiye-ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün” dedi. Bir gazetecinin, “İsrail için ne planlıyorsunuz? Gazze ziyareti konusunda ne diyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Erdoğan, “Gazze’ye haziran ayı içerisinde bir ziyaret söz konusu. Aynı zamanda Batı Şeria’ya da ziyaret söz konusu. Bu ziyareti çok önemsiyorum. Bir grubun sahiplenilmesi söz konusu olamaz. Filistin barışına da katkı yapmasını önemsiyorum” diye cevap verdi.