İYİ Partili Adnan Sezgin açıkladı Aydın'da ölen insanların yüzde 47'si bu sebeple…

İYİ Partili Adnan Sezgin açıkladı  Aydın'da ölen insanların yüzde 47'si bu sebeple…
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, jeotermal enerji santrallerinin (JES) yoğun olarak bulunduğu Aydın’da dolaşım ve solunum sistemi kaynaklı ölüm oranının yüzde 47,2 olduğunu belirterek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, "Oranının ülke geneline kıyasla bu kadar yüksek olmasının denetimsiz JES’ler ile ilgili olup olmadığına ilişkin olarak bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme/araştırma yapılması düşünülmekte midir" diye sordu.  

ANKA''nın haberine göre; Aydın Adnan Sezgin, Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Aydın’da dolaşım ve solunum sistemi kaynaklı ölümlerin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti. Sezgin, Bakan Koca’ya, “JES’lerin dünyada en yoğun bulunduğu bölge olan Aydın’da dolaşım ve solunum sistemleri nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının ülke geneline kıyasla bu kadar yüksek olmasının denetimsiz JES’ler ile ilgili olup olmadığına ilişkin olarak bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme/araştırma yapılması düşünülmekte midir” sorusunu yöneltti.

Aydın Adnan Sezgin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2019 yılında Türkiye genelinde dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranının yüzde 36,8 olduğunu, JES’lerin yoğun olarak bulunduğu Aydın ise bu oranın yüzde 47,2 olduğunun altını çizdi.

Sezgin, “Bölgede JES’lerin yaygın olduğu diğer bir şehir olan Denizli’de ölüm oranları yüzde 47,0, jeotermal saha bulunmayan Muğla’da ise yüzde 32,8’dir. Solunum sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı ise Türkiye genelinde yüzde 12,9 iken Aydın’da bu oran yüzde 14,3 olarak gerçekleşmiştir. Denizli’de bu oran Türkiye ortalamasıyla aynı, Muğla’da ise Türkiye ortalamasının altında, yüzde 12,6” dedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin