Japonya'dan isyan ettiren Fukuşima iddiası. Binlerce ton radyasyonlu suyu bakın ne yapacaklar

Japonya'dan isyan ettiren Fukuşima iddiası. Binlerce ton radyasyonlu suyu bakın ne yapacaklar
Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9 şiddetindeki depremde büyük hasar alan ve uzun süre radyasyon sızıntısının yaşandığı Fuluşima Nükleer Santrali’ndeki binlerce ton radyasyonlu suyun okyanusa boşaltılacağı yönündeki iddialar büyük tartışma yarattı. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Kajiyama Hiroşi, Fukuşima ile ilgili kararın bir an önce verilmesi gerektiğini belirtti.

Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve tsunami nedeniyle büyük hasar alan Fukuşima Nükleer Santrali ile ilgili ortaya atılan flaş iddia bütün dünyada gündem oldu. Japonya medyasında çıkan haberlere göre, santralinin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunu okyanusa boşaltma kararı aldığı öne sürüldü. Söz konusu iddia büyük tepki çekerken, konuyla ilgili yapılan ilk resmî açıklamada radyoaktif atıklarla ilgili kararın bir an önce verilmesi gerektiği belirtildi.

30 YILDA TAMAMLANACAK

Japonya medyası, binden fazla tankta depolanan atık suyun denize boşaltılmasına 2022'de başlanmasının planlandığını ve bu işlemin onlarca yılda tamamlanacağını duyurdu.

Kyodo haber ajansı, atık suya ne yapılacağına dair yıllardır devam eden tartışmaların ardından nihai kararın bu ayın sonunda alınabileceğini belirtti.

Suyun denize boşaltması dışında buharlaştırılması ya da başka tesislerde yeni depolama alanlarının inşa edilmesi gibi seçenekler de tartışılmıştı.

Hükümet uzun bir süredir tercihinin atık suyun denize boşaltılması olduğunun işaretlerini veriyordu. Geçen yıl hükümete danışmanlık yapan bir kurul, suyun denize boşaltılmasının "En gerçekçi" seçeneklerden biri olduğunu duyurmuştu.

GÜNDE 170 TON ATIK SU BİRİKİYOR

Santralin işletmecisi Tepco şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını söylüyor. Santralde günde 170 ton atık su oluşuyor. Geçen ay sonu itibarıyla 1044 tankta 1,23 milyon ton atık su birikti.

Kazada hasar gören üç reaktör çekirdeğinin erimesini engellemek için kullanılan su radyoaktif maddeler barındırıyor.

Tepco'nun arıtma sistemi yüksek oranda radyoaktif olan maddeleri ayrıştırıyor.

Fakat suyu radyoaktif bir hidrojen izotopu olan trityumdan arındıracak bir teknoloji yok. Tepco iki yıl önce tanklardaki sularda trityumun yanında başka kimyasalların da bulunduğunu kabul etmişti.

Nükleer santraller trityumlu suları seyrelterek denize boşaltıyor. Uzmanlar sadece çok yüksek dozda trityumun insanlar için zararlı olduğunu söylüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, filtre edilmiş atık suyun okyanusa boşaltılmadan önce deniz suyuyla seyreltilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Yomiuri gazetesi, atık suyun denize boşaltılmadan önce santralde seyreltileceğini ve yoğunluğunun 40'ta bire düşürüleceğini yazdı. Gazeteye göre bu işlem 30 yıl alacak.

İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Japonya’da ortalığı karıştıran iddia ile ilgili ilk resmi açıklama Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Kajiyama Hiroşi’den geldi.

NHK'nin haberine göre, düzenlediği basın toplantısında konuşan Bakan Kajiyama, radyoaktif özellik taşıyan suyun ortadan kaldırılması konusunun çözümsüz bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Farklı opsiyonların gündemde yer aldığını kaydeden Kajiyama, suyun bertaraf edilmesine yönelik kararın hükümetin sorumluluğunda olduğunu ve bu konuda ilk fırsatta bir karara varılması gerektiğini bildirdi.

"Santralin devreden çıkarılması sürecinde gecikmeleri önlemek için hızlıca bir karar vermeliyiz." ifadesini kullanan Kajiyama, zaman dilimi ve opsiyonlara ilişkin detay vermedi.