Joe Biden: Amerika'nın en uzun savaşını bitirme zamanı geldi

Joe Biden: Amerika'nın en uzun savaşını bitirme zamanı geldi
ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Afganistan'dan asker çekme konusunda yapacağı konuşmanın detayları belli oldu.

Beyaz Saray, ABD''nin Afganistan''dan asker çekme planlaması konusunda Joe Biden''ın bugün yapacağı konuşmanın metninden bazı kısımları gazeteciler ile paylaştı.

Konuşma metnine göre Biden, Afganistan''daki askeri varlıkları genişletme döngüsünü devam ettirmeyeceğini vurgulayarak, "Şu an Afganistan''da Amerikan askerlerinin varlığı döneminde başkanlık yapan 4. kişiyim. 2 Cumhuriyetçi, 2 Demokrat başkan oldu. Ben bu sorumluluğu 5. bir başkana daha aktarmayacağım" diyecek.

"AMERİKAN ASKERLERİNİN EVE DÖNME ZAMANI"

Müttefik ve ortak ülkeler, askeri ve istihbarat uzmanları, diplomatlar, Kongre ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile istişare ettiğini söyleyecek Biden, "Amerika''nın en uzun savaşını bitirme zamanı geldi. Amerikan askerlerinin eve dönme zamanı geldi" diyecek.

Biden, Afganistan hükümetini de destekleyeceklerini vurgulayarak, Afgan kuvvetlere desteklerinin süreceğini ve yaklaşık 300 bin askeri personeli eğitip, bunlara ekipman sağladıklarını anlatacak.

"2021''DE HALA ORADA OLMAMIZI AÇIKLAYAMAZ"

Birleşmiş Milletler''in aracılığıyla Afganistan Hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerini desteklediklerini de söyleyecek Biden, "20 yıl önce olan korkunç bir saldırı (11 Eylül saldırıları) nedeniyle Afganistan''a girdik. Bu durum, 2021''de hala orada olmamızı açıklayamaz. Taliban ile tekrar savaşa girmektense duruşumuzu etkileyecek, bugüne ve gelecek yıllara ulaşan zorlukların çözümüne odaklanmalıyız" mesajını verecek.

Biden''ın Washington yerel saatiyle bugün 14.15''te Afganistan''dan asker çekme planını açıklayan bir konuşma yapması bekleniyor.

Askerler 11 Eylül''e kadar geri çekilebilir 

Dün açıklama yapan üst düzey bir ABD yetkilisi, Biden''ın bugün Afganistan''daki Amerikan askerlerini 11 Eylül''e kadar geri çekeceklerini duyuracağını vurgulamıştı.

Brüksel''de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da ülkesinin 11 Eylül''e kadar askerlerini Afganistan''dan çekeceğini söyleyerek, çekilmeyi NATO müttefikleriyle görüşeceklerini anlatmıştı.