Bekir Bozdağ tarihi gerçekleri unuttu: Kadınlarımıza seçilme hakkını tam anlamıyla veren AK Parti ve Erdoğan'dır

Bekir Bozdağ tarihi gerçekleri unuttu: Kadınlarımıza seçilme hakkını tam anlamıyla veren AK Parti ve Erdoğan'dır
Türk kadınına seçme seçilme hakkı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde tanınırken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu hakkı tam anlamıyla AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağladığını iddia etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Genel Merkezi''nde İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen, "81 İl Kurum Ziyaretleri Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, AKP hükümetleri döneminde kadınlara yönelik yapılan düzenlemeleri ve kadına şiddetle mücadele kapsamındaki kanun değişikliklerini anlattı.

Bozdağ, "Kadınlarımızın başı açık, başı örtülü hepsinin eşit siyaset yapma hakkını hayata geçiren, seçilme hakkını tam anlamıyla hayata geçiren ve bu anlamda büyük bir insan hakları reformuna imza atan iktidar AK Parti iktidarı, lider Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan''dır" dedi.

BOZDAĞ TARİHİ GERÇEKLERİ UNUTTU MU?

Bozdağ, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tam anlamıyla AKP ve Erdoğan tarafından tanındığını savunurken, 2013’te yapılan düzenleme ile kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasına dem vurdu.

Ancak, Bakan Bozdağ bir gerçeği ya unuttu ya da unutmak istedi...

Şöyle ki;

Cumhuriyetin kurucusu ve vatanın kurtarıcısı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu''nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı.

Böylece Şubat 1935’de yapılan milletvekili seçiminde 18 kadın, milletvekili seçilmiştir.

Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı ise 3 Nisan 1930''da Belediye Kanunu''nun kabul edilmesiyle tanındı.

Türkiye, Fransa’dan Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

Bozdağ’ın, kadınlara seçilme hakkının tam anlamıyla sağlanmasına gerekçe olarak gösterdiği başörtüsü yasağının kaldırılmasının hikayesinin ise 1934’de tanınan ve dünyaya örnek olan yasa değişikliği ile uzaktan yakından alakası yok.

Ayrıca, söz konusu yasağın 2013’te kaldırıldığı hatırlanırsa 2015 seçimlerinde kadın milletvekili oranının yüzde 14,9’da kaldığı da unutulmamalıdır.

Evet, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında çıkarılan ve yaklaşık 31 yıldır yürürlükte kalmış olan "Kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği" nedeniyle kadınlar kamu kurumlarında başörtüleriyle çalışamadı.

Ancak erken Cumhuriyet döneminde başörtüsü hiçbir zaman yasaklanmadı.

1960''ların sonu ve 1970''lerin başında, başörtüsü giyen üniversite öğrencisi sayısında önemli ölçüde artma oldu.

1984 yılına kadar nadir olaylar yaşansa da başörtüsü genel bir sorun olmadı.

1984 yılında, üniversitelerde başörtüsü yasağı yürürlüğe girdi ama 1980''ler ve 1990''lar boyunca, yasağın uygulanması yaygın değildi ve çok sayıda öğrenci mezun oldu.

Hal böyleyken Bakan Bozdağ''ın kadınlara yönelik seçme ve seçilme hakkı tanınmasını sahiplenmesi de boşa çıkmış oluyor...

İlgili Haberler