Kalkan: Gelişmeler seçim sonrasında belli olacak

Kalkan: Gelişmeler seçim  sonrasında belli olacak
PKK’nın elebaşlarından Duran Kalkan, 28 Şubat Dolmabahçe açıklamasının, “tedbirleri alınmış, sağlam güvencelere bağlanmış bir çatışmasızlık durumu” olduğunu söyledi. Kalkan, gelişmelerin 7 Haziran’dan sonra belli olacağını ifade etti.

Terör örgütünden ‘7 Haziran’ avansı

Terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Duran Kalkan, 28 Şubat Dolmabahçe açıklamasının, “tedbirleri alınmış, sağlam güvencelere bağlanmış bir çatışmasızlık durumu” olduğunu söyledi. AKP iktidarının kabul ettiği PKK’nın 10 koşulunun içinin doldurulması gerektiğini belirtti. Dolmabahçe Sarayı’nda HDP İmralı heyeti ile AKP iktidarının birlikte açıklama yapmasının uzun süredir yürütülen mücadelenin sonucu olduğunu kaydeden Kalkan, şöyle dedi:

Örgütle temas olsun
“Bu, karşılıklı, 2 taraflı, belli kuralları ve ilkeleri olan ve uyulan bir çatışmasızlık durumudur. Hükümet de onu ’tam anlamıyla bir eylemsizlik konumu’ olarak değerlendirdi. İkisi de aynı anlama geliyor. Bu anlamda bir ortaklaşma, birlikte bir açıklama, tarafların birbirini bu temelde ortak bir zeminde, basın önünde kabul etmesi, topluma takdim etmesi önemlidir, küçümsenmemelidir. 28 Şubat tarihli ortak açıklamadan çıkan temel sonuç seçime kadar bir çatışmasızlık durumudur. Bu 10 maddenin geciktirilmeden tartışılmaya başlanması, sürecin seçime kurban edilmemesi, basit yaklaşılmaması, ucuz oy hesaplarıyla yaklaşılıp sekteye uğratılmaması çok önemlidir. Öcalan’ın kendisini gerillaya anlatması gerekiyor, partiye anlatması gerekiyor, halka anlatması gerekiyor. Gerçekten Öcalan durumu nasıl değerlendiriyor, biz bilmiyoruz. Örgüt ile ilişkisi olmalı, konuşulabilmeli. Öcalan’ın bu durumu sürdükçe, açıklamanın hemen ardından PKK ne yapacak, demek olmaz.”  Kalkan, İç Güvenlik Paketi’nin 28 Şubat’ta yapılan açıklamanın özünü oluşturan 10 başlıklı demokratikleşme belgesinin ruhuyla da, içeriğiyle de uyumlu olmadığını ifade etti. Kalkan, gelişmelerin seçim sonuçlarına göre olacağını söyleyen Kalkan, “Bunu herkes bilmek durumundadır” diye konuştu.

Kritik aşamada
PKK’nın Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak tarafından yapılan yazılı açıklamada, sorunun hassas ve kırılgan niteliğinin, sürecin provokasyonlara açık hale gelmesine de zemin oluşturabileceği vurgulandı. Açıklamada, ” Bir kez daha belirtmek istiyoruz ki, sürecin başarı ile tamamlanması için DTK olarak üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları en üst düzeyde yerine getireceğiz “ denildi.