Yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiriyor. Toplu sözleşmede son teklif

Yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiriyor. Toplu sözleşmede son teklif
Kamuda çalışan işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçileri temsil eden Türk-İş ve Hak-İş'in mayıs ayındaki teklifi kabul etmediği ve hükümetin yeni teklif sunduğu öğrenildi.

Kamuda işçi statüsünde çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 6. Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Mayıs ayında başlayan ve Türk-İş ve Hak-İş''in ortak hareket ettiği görüşmelerde hükümet tarafından ilk 6 ay için yüzde 9 artış önerilirken, işçiler bu teklifi kabul etmemişti. Hafta başında yeniden başlayan görüşmelerde kamu tarafının yeni bir teklif hazırladığı öğrenildi.

Dünya Gazetesi''nden Mehmet Kaya''nın haberine göre, memur toplu sözleşmelerinin ana pazarlık dönemi başlaması öncesi sözleşmelerin bağıtlanmasını istediklerini vurguladı. Bazı sendikaların hukuki olarak grev kararı alma aşamasına gelmesinin de süreçte etkili olduğu öğrenildi. Yasa gereği belli süreler içinde yapılması ve karar bağlanması gereken görüşmelere işçi kanadını temsilen Türk-İş ve Hak-iş yetkilileri katılıyor.

Önceki görüşmelerde işçilerin reddettiği teklifte kamu tarafının brüt 3.577 ile 3.750 TL arasında ücret alanlara 100 TL, 3.750 ile 4.000 TL arasında alanlara 60 TL seyyanen zam önerdiği, ilk altı ay için de yüzde 9 artış, ikinci altı ay için yüzde 5 ve yüksek olması halinde enflasyon farkı teklif ettiği, ikinci yıl için herhangi bir teklifte bulunmadığı belirtildi.

İlgili Haberler