Kapalıçarşı'yı sarsan olay: Altın devine dolandırıcılık davası açıldı

Kapalıçarşı'yı sarsan olay: Altın devine dolandırıcılık davası açıldı
Kapalıçarşı’yı sarsan dolandırıcılık iddiası yargıya taşındı. Kapalıçarşı piyasasının önde gelen isimlerinden Haşmet Topaloğlu ile Aytunç Keskin hakkında dolandırıcılık iddiasından dava açıldı.

Kapalıçarşı piyasasının önde gelen altın tüccarlarından Haşmet Topaloğlu ile bir dönem Atasay Kuyumculuk’un Rusya ofisinde çalışan Aytunç Keskin hakkında “dolandırıcılık” davasının açıldığı ortaya çıktı. Dosyaya göre Keskin, ortak iş yaptığı Ahmet Cumhur Kitiş’i dolandırdı. İddianameye göre, Topaloğlu da bu süreçte Keskin ile birlikte hareket etti. Topaloğlu savunmasında “Olayla ilgim yok” dedi.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya göre her ikisi de Rusya’da iş yaptığı için tanışıklıkları bulunan Aytunç Keskin, Ahmet Cumhur Kitiş ile H. C. T. ortak iş yapma kararı aldı. Üç ortak, kurdukları şirketle altın alım satımı yapmayı kararlaştırdı. Her bir ortağın, sermaye olarak, 1’er milyon dolar ayırması kararlaştırıldı.

Halktv’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, uzun yıllar Atasay Kuyumculuk’un Rusya ofisinde çalışan Aytunç Keskin’in, 3 ortak adına altın alım satımı yapması kararlaştırıldı. Keskin bu süreçte, ortaklarına altın alım satımı için teminat mektuplarına ihtiyaç olabileceğini söyledi.

TEMİNAT MEKTUBUNA KEFİL OLMUŞ

Rusya’da iş yapan Kitiş, alınacak teminat mektubuna kefil olabileceğini söyledi. Keskin’in, Ziraat Bankası’nın Moskova şubesinde aldığı 500 bin dolarlık teminat mektubuna Kitiş kefil oldu. Olası, Keskin’in ödeme yapmaması durumunda teminat mektubundaki tutarı Kitiş yapacaktı.

ORTAKLARA MESAJ

Üç ortağın ‘Oro Style’ adı ile kurduğu şirket çalışmalara başladı. İşlerin başına Aytunç Keskin bulunuyordu. Keskin, faaliyete başladıktan kısa süre sonra işlerin yolunda olduğunu, sipariş almaya başladıklarını söyledi. Keskin, ticaretin varlığını gösteren bir takım fatura ve yazışmaları da ortakları ile paylaştı.

BANKA MEKTUBU PARAYA ÇEVİRMİŞ

Ancak bir süre sonra, Kitiş, teminat mektubunu aldıkları bankadan arandı. Banka görevlisi “500 bin dolarlık teminat mektubunuzun nakde çevrilme talebi var” dedi. Kitiş, duruma anlam veremedi ve Keskin’i aradı. Keskin, sorun olmadığını bir yanlış anlaşılmanın söz konusu olduğunu söyleyerek ortağının rahatlattı. Kitiş, kısa süre sonra yeniden banka tarafından arandı. Banka görevlisi bu kez “Teminat mektubunu nakde çevirmek zorundayız” dedi. Böylece Kitiş, 500 bin dolarlık borcun altına girdi. Kitiş, teminat mektubunun nakde çevrilmesi sonrası ortağı Keskin ile ilgili araştırma yapmaya başladı.

Kitiş, Keskin’in kendilerine yanlış bilgi verdiğini, altın ticaretine dair kendileri ile paylaşılan faturaların ise usulsüz bir biçimde hazırlandığını öğrendi. Kitiş, Keskin’in, Haşmet Topaloğlu’na olan 350 bin dolarlık borcu nedeni ile teminat mektubunun nakde çevrildiğini öğrendi.

RUSYA’DAN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEDİ

Kitiş, hem Keskin hem Topaloğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Kitiş dilekçesinde “Üzerime kalan 500 bin dolarlık borcun yarısını nakden ödedim. Kalan 250 bin dolar için iki ayrı kredi çektim. Rusya’daki varlıklarıma haciz konuldu. Bu nedenle bir süre Rusya’dan çıkamadım” dedi.

GERİYE DÖNÜK FATURA İDDİASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonrası Keskin ve Topaloğlu hakkında “Nitelikli dolandırıcılık” iddiası ile dava açıldı. Soruşturma savcısı, Keskin ve Topaloğlu’nun ortak hareket ederek Kitiş’in dolandırıldığını öne sürdü. İddianamede, ikilinin geriye dönük de sahte fatura düzenlendiği kaydedildi.

İkilinin yargılaması İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme yaptığı yargılama sonrası Keskin ve Topaloğlu hakkında beraat kararı verdi. Karara itiraz edildi. İtirazı değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, beraat kararını bozdu.

Istinaf’ın bozma kararında, sanıkların ortak hareket ettiklerine işaret edildi. Kararda, sanıkların, müştekinin zararına yol açtıklarına işaret edilerek, ilk derece mahkemesi kararının hatalı olduğuna işaret edildi.

15 KİLO ALTIN VERMİŞ

Bozma sonrası dosya yeniden ağır ceza mahkemesine geldi. Bozma sonrası geçen 1 Haziran’da yapılan ilk duruşmaya katılan Haşmet Topaloğlu “Aytun Keskin’i, Atasay Kuyumculuk’un sahibi Atasay Kamer benimle tanıştırdı” dedi. Topaloğlu, Keskin’in kendisine verdiği teminat mektubuna karşılık ise kendisine 15 kilo altın verdiğini öne sürdü. Mahkeme, bir sonraki duruşma için kasım ayına gün verdi. Konu ile ilgili telefonla aradığımız Topaloğlu’nun avukatlarından ise dönüş olmadı.