“Rusya IŞİD yerine muhalifleri vuruyor”

“Rusya IŞİD yerine muhalifleri vuruyor”
ABD Savunma Bakanı Carter, “Rusya IŞİD’le savaşmak yerine muhalifleri vuruyor. Profesyonelce değil, bu değişmeli” dedi

İncirlik Üssü’ndeki ABD askerlerine moral ziyaretinde bulunan Savunma Bakanı, Moskova yönetiminden doğru tarafı tutması ve doğru şeyi yapmasını umduğunu dile getirdi. Carter, “Ama bunu yapacağından emin değilim” diye konuştu. Carter konuşurken üsten savaş uçaklarının havalanmaya devam etmesi dikkati çekti.

 

“Rusya IŞİD yerine muhalifleri vuruyor”

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ne geldi. ABD’li bakan, üsteki bir uçak hangarında askerlere yönelik bir konuşma yaptı.  Üste görevli askerlerin aileleri ile görüşen Carter, daha sonra eşi Stephanie Carter ile beraber IŞİD’le mücadelede görev alan ABD’li, Alman ve İspanyol askerlere hitap etti. Gösterdikleri çaba ve fedakarlık için askerlere teşekkür eden Carter, IŞİD’ien yenilmesi konusunda çok önemli bir görevi yaptıklarını söyledi. Carter, ABD olarak IŞİD’le mücadelede daha fazlasını yapmaya baktıklarını, diğer ülkelerden de bunu beklediklerini söyledi. IŞİD sorununun Irak ve Suriye ile sınırlı kalmadığını, ABD dahil dünyanın diğer taraflarına da sıçradığını kaydeden Carter, bu konudaki çabaların artırılması gerektiğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Moskova ziyaretine de değinen Carter, “Suriye’de IŞİD’in yenilmesi, ülkedeki sivil savaşın sona ermesini içeriyor ve gerektiriyor” dedi. Bunun da ılımlı muhaliflerin de dahil olacağı bir geçiş yönetiminin kurulmasını anlamına geldiğini belirten Carter, Rusya’nın buna olumlu ya da olumsuz destek verebileceğini ancak şu ana kadarki tutumunun geçiş hükümeti yerine Esad yönetimini desteklemek yönünde olduğunu kaydetti. Carter, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarıyla ilgili olarak, “IŞİD’le savaşmaya geliyoruz dediler fakat bunun yerine muhalifleri vurdular. Profesyonel davranmıyorlar. Bu değişmeli. Sanırım Dışişleri Bakanı Kerry’nin konuştuğu konulardan biri de bu” ifadesini kullandı. Moskova yönetiminden doğru tarafı tutması ve doğru şeyi yapmasını umduğunu dile getiren Carter, “Ama bunu yapacağından emin değilim” diye konuştu. Carter konuşurken üsten savaş uçaklarının havalanmaya devam etmesi dikkati çekti. 

Askerlerle fotoğraf çektirdi

Konuşmasının sonunda ABD askerleriyle hatıra fotoğrafı da çektiren Bakan Ashton Carter, ayrıca her bir askere metal para vererek bir ABD askeri geleneğini de yerine getirmiş oldu. Bu arada, ABD Savunma Bakanı Carter, gazetecilerle yapılması planlanan görüşmesini de iptal etti ve üsten ayrıldı. Güvenlik gerekçesiyle Carter’ın bir sonraki durağının hangi ülke olduğu açıklanmadı. Geçen hafta, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un IŞİD’e karşı daha etkili mücadele edebilmek amacıyla dünyanın farklı bölgelerindeki askeri üslerini, birbiriyle ilişkili anti-terör üsleri olarak kullanmak için hazırlık yaptığı basına yansımıştı.