Kayseri Şeker borçta Cumhuriyet rekoru kırdı

Kayseri Şeker borçta Cumhuriyet rekoru kırdı
Kayseri Şeker Fabrikası, 3 Milyar TL’yi aşan borçla Cumhuriyet Tarihi’nin borç rekorunu kırdı. Kayseri Şeker Fabrikası istifa eden Denetim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demircan yaptığı açıklamada, fabrikanın göz göre göre zarar ettirildiğini söylemişti.

Göz göre göre mi zarar ettirildi

Kayseri Şeker Fabrikası, 3 Milyar TL’yi aşan borçla Cumhuriyet Tarihi’nin borç rekorunu kırdı. Kayseri Şeker Fabrikası istifa eden Denetim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demircan yaptığı açıklamada, fabrikanın göz göre göre zarar ettirildiğini söylemişti.

Uzun zamandır yaşanan ekonomik sıkıntılarla gündemde olan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., bu defa da Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) yayınlanan ‘Ara Dönem Faaliyet Raporu’ ile gündemde.

Yüzde 11,1’i Türkiye Varlık Fonu’na ve yüzde 58,6’sı Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne ait olan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.’nin toplam borcu, web sitesinde yayınlanan rapora göre 3 milyar TL’yi aştı. Son altı ayda 436 milyon TL artış gösteren borç, Kayseri Şeker’e ait varlıkların artışının neredeyse 2,5 kat üzerinde.

BORÇLAR SON 6 AYDA YÜZDE 16,9 ARTTI

Ekonomist Zeki Karahüseyin, Kayseri Şeker’in borcunun son altı ayda yüzde 16,9 yani 436 milyon TL artarak 3 milyar TL’yi aştığını, 30 Nisan 2021 ile 31 Ekim 2021 tarihleri arasında toplam varlıklar yüzde 6,8 değerlenirken, borçların ise yine bu dönem de yüzde 16,9 arttığını belirtti.

Gazeteduvar''dan Çağdaş Caner Koçak''ın haberine göre Karahüseyin, borçlardaki bu artışı “Cumhuriyet tarihinin rekoru” olarak belirtirken, Kayseri Şeker Fabrikası’nın mevcut borcu bile koruyamadığının altını çizdi. Karahüseyin; “Borçları geçtik, mevcut olan bile korunamamış, borç öderken borç artar mı?” şeklinde konuştu ve borçların kaynağının yatırım değil, satın alma olduğunu vurguladı.

Karahüseyin, son sekiz yılda ise Kayseri Şeker’in toplam varlıklarının 3,4 kat arttığını, öte taraftan borcun ise 8,5 kat arttığını belirtti. Özellikle 2017 yılı nisan ayında gözüken 510 milyon TL borç ile alakalı yorum yapan Karahüseyin, “O dönemde davul zurnayla ‘borç bitti, artık kasayı dolduruyoruz’ demişlerdi. Ama rapora göre o dönem de 510 milyon TL borç gözüküyor. O zaman da yanlış bilgi verdiklerini söylemiştim” dedi. Ayrıca 2018 yılından sonra borcun üç kat birden artmasına ise anlam veremediğini dile getirdi.

‘ÖDENEN BORÇLAR VE FAİZLERLE 14 TANE ŞEKER FABRİKASI ALINIRDI’

Kayseri Şeker Fabrikası’nın kar ve zarar oranlarında da dengesizlikler olduğunu dile getiren Karahüseyin, üç fabrika ve tüm iştiraklerin kar oranları 2020 de 48 milyon TL iken, o dönemde zararın 107 milyon TL olduğunu, 2021 de ise karın 69 milyon TL, zararın ize 128 milyon TL olduğunu belirtti. Karahüseyin, “48 milyon TL kar eden şirket, nasıl oluyorsa dönem sonunda 107 milyon TL zarar ediyor. En büyük kayıp ise finansman gideri” ifadelerini kullandı.

Karahüseyin ayrıca Kayseri Şeker Fabrikası’nın ödediği faizleri de değerlendirdi. 4,6 senede toplam ödenen faizin 1 milyar 45 milyon TL olduğunu dile getiren Karahüseyin, ödenen bu faizlerle ve toplam borçlarla Özelleştirme İdaresi’nin özelleştirdiği 14 tane şeker fabrikasının alınabileceğini belirtti. Yüzde 20’den fazla faizle borç alındığını belirten Karahüseyin, sadece TL cinsinden olan borçların 2028 yılına kadar devam ettiğini ve son beş yılda toplamda 1 milyar 45 milyon TL faiz ödendiği söyledi.

ESKİ BAŞKAN ÖZIŞIK: ‘DUR’ DEME ZAMANI GELDİ

Kayseri Şeker Fabrikası’nda yaşananları değerlendiren Kayseri Şeker eski Başkanı Vedat Ali Özışık, “Rakamlar ortada duruyor. Artık dur deme zamanı geldi ve geçiyor” dedi. Öte taraftan pancar üreticilerinin yok edildiğini belirten Özışık, nişasta bazlı şekercilerin bayram ettiğini söyledi

‘FABRİKA GÖZ GÖRE GÖRE ZARARA UĞRATILIYOR’

Kayseri Şeker Fabrikası Denetim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demircan, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından bir duyuru yaparak, Kayseri Şeker Fabrikası’ndan istifa ettiğini belirtmiştiFabrika yöneticilerini suçlayan Demircan, bilgisizlik ve kapasitesizlik yüzünden fabrikanın göz göre göre zarar ettirildiğini söylemişti.