Kaza namaz nasıl kılınır? Kaza namazı nasıl hesaplanır?

Kaza namaz nasıl kılınır? Kaza namazı nasıl hesaplanır?
Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle beraber vatandaşların en çok aradığı sorular arasında Kaza namaz nasıl kılınır? Kaza namazı nasıl hesaplanır? soruları yer alıyor. Allah tarafından farz olarak kılınması emredilen vakit namazlarını kılamayan vatandaşlar için İslam dininde kaza namazı kılınması imkanı var. Peki kaza namazı nasıl kılınır? Detaylar haberimizde…

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayının gelmesiyle beraber oruç tutarak ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar, kılamadıkları vakit namazlarının nasıl kılınacağıyla ilgili olarak en çok aradığı sorular arasında Kaza namaz nasıl kılınır? Kaza namazı nasıl hesaplanır? soruları yer alıyor. Peki kaza namazı nasıl hesaplanır?

KAZA NAMAZ NASIL KILINIR?

Vaktinde kılınmamış olan beş vakit farz namazın kazası farz, vitir namazının kazası ise vacip olur. Kaza edilecek sünnet sayısı azdır. Şöyle ki, bir sabah namazının farzı ile birlikte sünneti de vaktinde kılınamamışsa, o günün, güneşin doğmasından 50-55 dakika kadar sonra öğle namazını vaktinden biraz önceye kadar bu sünnet, farz ile beraber kaza edilir.

Kuşluk vaktinden önce ve istivadan sonra kaza edilemez. İmam Muhammed'e göre bu sünnet yalnız olarak da vaktinde kılınmamış olsa yine kuşluk vakti ile istiva arasında kaza edilir.

Bir özür olmaksızın namazın kazaya bırakılması büyük günahlardandır. Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Güvene kavuştuğunuz zaman namazı kılın. Çünkü namaz mü'minlere vakitleri belirlenmiş olarak farz kılınmıştır." (en-Nisa, 4/103) Namazı özürsüz kazaya bırakmanın günahı o namazı kaza etmekle kalkmaz, ayrıca tevbe etmek de gerekir.

Meşru bir özür sebebiyle namaz kazaya bırakılabilir. Bu özürler: Düşman korkusu, bir ebenin doğum yapacak kadının başından ayrılması halinde çocuğun veya annesinin öleceğinden korkması bu özürler arasında sayılabilir.

Namazı bilerek ve tembelliği yüzünden kazaya bırakan kimse günahkar olur ve bu namazı kaza etmesi vaciptir.

KAZA NAMAZI NASIL HESAPLANIR?

Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.

Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza edilir.

Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. Kaza namazını kılarken ikindi namazının yatsıdan önce veya öğlenin sabahtan sonra kılınması gerekir gibi bir şartta yoktur.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.