Osmaniye’de yetişiyor. Filistinliler kapışıyor. Kilosu 7 dolar. Saç dökülmesini durduruyor. Balgamı söküp atıyor

Osmaniye’de yetişiyor. Filistinliler kapışıyor. Kilosu 7 dolar. Saç dökülmesini durduruyor. Balgamı söküp atıyor
Osmaniye’de alternatif tarım ürünleri arasında üretimi yapılan ve 35 derecede hasat edilen kekikler Filistin’e ihraç ediliyor. Bu kekiklerin faydası saymakla bitmiyor.

İHA’nın haberine göre; Çukurova’da önemli tarım arazilerine sahip Osmaniye’de kekik hasadı başladı. Merkeze bağlı Kesmeburun köyü yakınlarında 140 dönüm araziye ekilen kekikler 35 derecede hasat ediliyor.

İlk olarak oraklarla biçilen kekikler daha sonra kuruması için muşamba üzerinde güneşe seriliyor. Yaklaşık bir hafta içerisinde kuruyan kekikler ardından sopa yardımıyla dövülerek yaprak ve saplarının ayrışması sağlanıyor.

Elek yardımıyla yaprakların tamamen ayrıştırıldığı kekikler, ardından çuvallanarak ağızları dikiliyor. Zorlu bir hasat aşamasından geçen kekikler daha sonra İskenderun üzerinden Filistin’e gönderiliyor.

Filistin’de kilosu 7 ila 8 dolardan satılan kekikler, yılda 4 defa hasat edilerek Osmaniye’nin tarım ekonomisine katkı sağlıyor.

KİLOSU 7 İLA 8 DOLARDAN SATILIYOR

 

 

 

 

 

Hasat edilen kekiklerin Filistin’e gönderildiğini söyleyen çalışanlardan Ahmet Ekinci, “Buraya kekik ektik. Ekilen kekikleri zamanı geldiğinde biçerek hasat ediyoruz. Biçtikten sonra kuruması için muşamba üzerine seriyoruz. Kuruduktan sonra da değnekle döverek yaprakların saplarından ayrışmasını sağlıyoruz. Elemeden de geçirdikten sonra ihraç edilmesi için çuvallama işlemi yapıyoruz. Çuvalların ağızları dikildikten sonra İskenderun üzerinden Filistin’e gönderiyoruz. Sene de dört defa hasat ediyoruz. Dönümünden yaklaşık 1 ton ürün elde ediyoruz. Hasat aşamalarını geçtikten sonra biz Filistin’e gönderiyoruz. Orada da kilosunun 7 ila 8 dolara satıldığını söylüyorlar” diye konuştu.

KEKİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

Kekik nane ailesinden gelen bir baharat türüdür. Besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Doğal antibiyotik olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da faydaları çoktur. İçerisinde doğal vitamin ve mineraller bulunur.

Bir diğer adı yabani kekik olan dağ kekiği, gri yeşilimsi yapraklarıyla odunsu bir bitkidir. Nane familyasından olan dağ kekiği, çiçekli bir bitkidir. İçeriğinde bulunan timol, kekiğin aktif maddesidir ve antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

- Kan basıncını düşürerek, Yüksek tansiyonu önler.

- Mantar enfeksiyonlarının giderilmesinde etkilidir.

- Gıdaların uzun süre bozulmadan korunmasını sağlar.

- Üst solunum yolları hastalıklarında fayda sağlar.

- Kronik enflamasyon gibi kardiyovasküler hastalıkları önler.

- Balgam söktürücü etkiye sahiptir.

- Saç dökülmelerini engeller.

- Kolon kanserine karşı koruma sağlar.

- Mukusları yumuşatarak akmasını sağlar.

- Göğüs ağrılarının hafiflemesine fayda sağlar.

- Ateş düşürücü özelliğe sahiptir.

-Egzama gibi cilt problemlerinin iyileştirilmesini sağlar.

- Saç kaybı olan deride, saçların yeniden çıkmasını sağlar.

- Ağız boşluğu kanserine yakalanma riskini azaltır.

- Bronşit hastalığında fayda sağlar.

- Meme kanserine neden olan hücrelerin yok edilmesine fayda sağlar.

- Regl sancılarını azaltır.

- Kırmızı kan hücreleri hasarını tamir etmede etkilidir.

- Sivrisinek sokmalarına karşı etki sağlayarak, kaşıntıyı azaltır.

- Öksürüğe fayda sağlar.

- Göz sağlığı bakımından oldukça faydalıdır.

- Akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.

- Kalbe giden kan akışını hızlandırır.

- Kemik sağlığının korunmasında etkilidir.

- Uykusuzluk sorununu giderir.

- Beyin hücrelerinin sağlığını korur.

- İçeriğindeki zengin demir oranı sayesinde kansızlığı giderir.

- Gaz sancılarını, şişkinliği ve kabızlığı giderir.

- Stresle mücadele eder ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.

- Hafızaya olan olumlu etkileri sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Kekik baharat, çay, gargara ve kekik yağı olarak tüketilir.

KEKİK YAĞI NEYE İYİ GELİR?

- İltihap ile savaşır.

- Kanserle mücadele eder. Doğal bir antioksidan olan kekik yağı, vücudu toksinlerden arındırır ve kanserle savaşır.

- Kemik ağrılarına iyi gelir.

- Solunum yollarını düzenler. Kaynar suya damlatılan birkaç damla kekik yağı, solunum yolu rahatsızlıklarının şifa bulmasına yardımcı olur.

- Doğal bir ağrı kesicidir. Vücutta ağrıyan bölgelere kekik yağı ile masaj yapıldığında ağrı büyük ölçüde azalır.

- Bağırsak hareketlerini hızlandırır.

- İdrar söktürücüdür.

- Boğaz ağrısına iyi gelir.

- Sinüsleri açar.

- Doğal antibiyotiktir.

KEKİK SUYU NEYE İYİ GELİR?

- Antioksidan etkisi ile vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

- Hücrelerin yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir.

- Açık yaralar üzerinde antiseptik etkisi vardır.

- Mikropları temizlemesiyle bilinir.

- Ağız ve diş eti sağlığını korur. Ağızdaki bakterileri azaltır.

- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri mevcuttur.

- Hazımsızlığı ve şişkinliği giderir, kabızlığı önler.

- Vücuttaki yağların daha hızlı yakılmasını sağlar.

- Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeye yardımcı olur.

KEKİK SUYU NASIL YAPILIR?

Kekik suyu yapımı için gereken malzemeler; 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuru kekiktir. İlk olarak suyu ocakta kaynatın.

Su kaynamaya başladığında içine kekiği ekleyerek 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için.

KEKİK ÇAYI NEYE İYİ GELİR?

- Öksürük, bronşit gibi solunum sisteminizi etkileyen rahatsızlıkları iyileştiriyor

- Yemek sonrasında yaşanan hazımsızlığı önlüyor

- Romatizma ağrılarına iyi geliyor

- Özellikle kolon kanseri konusunda tam bir savaşçı

- Gargara yapıldığında ağız kokusunu engelliyor, diş eti hastalıklarına iyi geliyor

- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

- Depresyonu önlüyor, anksiyeteyi azaltarak rahatlamayı sağlıyor

- Cilt problemlerine iyi geliyor

- Adet ağrılarını hafifletiyor ve adet dönemini düzene sokuyor.

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?

1 büyük fincan sıcak suyun içine, 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik yaprağını ekleyin. Fincanın ağzını kapatarak, kekiğin içinde bulunan faydalı uçucu yağların buharlaşmasını engelleyerek, 2-3 dakika demlenmesi için bekletin. Dağ kekiği çayını süzün ve tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal ekleyin. Günde 1 veya 2 fincan tüketebilirsiniz.

KEKİĞİ GARGARASI NASIL YAPILIR?

1 büyük fincan suyun içinde, 1 tatlı kaşığı kekiği yaklaşık 5 dakika kadar kaynatın ve ılıtın.

Ağzınıza bir yudum alın ve boğazınıza gargara yaparak tükürün.

İlgili Haberler