Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'Saray'a idlib çağrısı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'Saray'a idlib çağrısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İdlib’de derinleşen krizin ardından AKP iktidarına 5 maddelik öneri sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İdlib’deki krizin artmasının ardından Saray rejimine Twitter hesabından 5 maddelik öneride bulundu. CHP lideri, Saray’a seslenerek, “Ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit eden gruplarla her türden iş birliği sonlandırılmalıdır” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İdlib’de konuşlanmış durumda olan ve gözlem misyonunu sürdüren askerlerimizin güvenliğinin her şey daha önemli olduğunu vurgulayarak, “Dolayısıyla İdlib bölgesi başta olmak üzere Suriye’de görev yapan tüm Mehmetçiklerimizin can güvenliğini sağlamak adına gereken tüm askeri ve diplomatik adımlar kararlılıkla atılmalıdır” dedi.

“GEREKİRSE YENİ BİR ATEŞKES HATTI BELİRLENMELİ”

Türkiye’nin en kısa sürede Rusya ile birlikte İdlib’de mevcut durumu yeniden değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, “Gerek görülmesi halinde Soçi mutabakatının unsurları, değişen koşullara uyarlanmalıdır. Sahadaki mevcut duruma göre, gerekirse yeni bir ateşkes hattı belirlenmeli, Türk askeri de bu yeni ateşkes hattına göre pozisyon almalıdır” ifadelerini kullandı.

“ULUSLARARASI PLANDA DİPLOMATİK ÇABALAR ARTTIRILMALI”

AKP iktidarının Suriye’deki rejim değişikliğine odaklanan siyaseti terk etmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit eden gruplarla her türden iş birliği sonlandırılmalıdır. Bunun için bölgesel ve uluslararası planda diplomatik çabalar arttırılmalı, en kısa zamanda anayasal sürecin yeniden canlandırılması için gerekli koşullar yaratılmalıdır” dedi.

İblid’de yaşanan durumun Türkiye’ye doğru yeni bir sığınmacı dalgasını hareketlendirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu ayrıca, “Bu sığınmacıların Suriye sınırları içinde oluşturulacak güvenli bir bölgeye tahliyesi ve bu bölgede iskânları için Rusya ve rejimle birlikte Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin de sorumluluk üsteleneceği bir süreç ivedilikle başlatılmalı” şeklinde konuştu.