Kemal Reis bir kez daha ortaya çıktı: İşte TCG Kemal Reis’in güvertesindeki arması

Kemal Reis bir kez daha ortaya çıktı: İşte TCG Kemal Reis’in güvertesindeki arması
Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir fırkateyn’in Oruç Reis gemisine yönelik tacizini engelleyen TCG Kemal Reis fırkateyni görevine devam ediyor. Kemal Reis fırkateyni, Akdeniz Kalkanı Harekatı’nda görevine devam ediyor.

Deniz Kartalı’nda yer alan habere göre, çok uluslu şirketlerle birlikte Avrupa donanmalarının boy gösterdiği Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapan MTA Oruç Reis gemisine refakat ederken Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın HS Limnos fırkateyninin tacizini engelleyen TCG Kemal Reis, yeni görevine devam ediyor. Akdeniz Kalkanı Harekâtına katılan TCG Kemalreis fırkateyni, Türk deniz gücünün kesintisiz temsilcisi olduğunu kanıtlıyor. BM’nin Lübnan’daki Geçici Kuvveti’ne (UNIFIL) katılan TCG Bandırma korveti de Doğu Akdeniz’de görevine devam ediyor.

tcg-1kemalreis-1.jpeg

AKDENİZ KALKANI HAREKATI

Akdeniz Kalkanı Harekâtı, Akdeniz Kalkanı Harekatı Doğu Akdeniz’de; Türk deniz yetki alanlarında denizde durumsal farkındalığa sahip olmak, deniz güvenliğine katkı sağlamak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerini korumak maksadıyla Aksaz, Mersin, İskenderun ve Gazimagosa limanlarına istinaden 2 Görev Birliği tarafından 01 Nisan 2006 tarihinden itibaren Akdeniz Kalkanı Harekatı icra edilmektedir.

Harekat, deniz karakol uçakları ve helikopterler tarafından icra edilen uçuş görevleri ile desteklenmektedir. Akdeniz Kalkanı Harekatına iştirak eden tüm unsurlar ve destek sağlayan deniz karakol uçakları tarafından aynı zamanda NATO’nun Etkin Çaba Harekatı desteklenmektedir.

tcg-kemalreis-1.jpeg

AKH kapsamında;

Doğu Akdeniz’de Türkiye adına faaliyet icra eden Araştırma Gemilerine koruma ve destek sağlanmakta,

Deniz Yetki Alanlarımızda diğer ülkeler adına izinsiz araştırma faaliyetlerinde bulunan araştırma gemileri ikaz edilmekte,

Araştırma gemilerinin Türk makamlarından izin almaksızın araştırma faaliyetlerine devam etmeleri engellenmekte,

Harekâta iştirak eden yüzer unsurlar ve bölgede bulunan Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) imkân ve kabiliyetine sahip mevcut sahil radarları tarafından ticari gemilerin tespit ve teşhisi yapılmakta,

Teşhis edilen temaslardan “dikkati çeken gemi” ve “bilgi toplanması istenen gemi” kategorisinde olanların limanlarımıza girmeleri halinde, söz konusu gemilerin arama ve kontrollerinin yaptırılması sağlanmaktadır.

İcra edilmekte olan Akdeniz Kalkanı Harekatı; özellikle BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN Petrol Boru Hattının Temmuz 2006 ayından itibaren faaliyete geçmesinden sonra dünya deniz ticaretinin önemli odak noktalarından biri haline gelen Doğu Akdeniz’deki deniz ulaştırma hatlarının korunması ve enerji güvenliğinin sağlanması, bölgedeki muhtemel risk ve tehdit unsurlarına ve yasa dışı faaliyetlere karşı caydırıcılık sağlanması açısından önem arz etmektedir

NATO’nun Ekim 2006 ayındaki RİGA Zirvesi sonunda yayımlanan bildiride, “Enerji Güvenliğinin Sağlanmasının Önemini ve bu konudaki Milli ve Uluslararası Girişimlerin Desteklenmesini Vurgulayan“ ifadenin yer alması, Türkiye’nin Akdeniz Kalkanı Harekâtını başlatarak “Enerji Hatlarının Güvenliğinin Sağlanması” konusundaki öngörüsünü teyit eder niteliktedir. 2011 yılında başlayan Arap Baharı sonrasında Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ortaya çıkan gelişmeler Doğu Akdeniz’de deniz güvenliğinin önemini daha da artırmıştır. Türk Deniz Kuvvetleri AKH ile deniz güvenliğine yönelik önemli bir katkı sağlamaktadır.

İlgili Haberler