Katliamın tanıkları büyük acıyı anlattı

Katliamın tanıkları büyük acıyı anlattı
Katliamın tanıkları büyük acıyı anlattı

Esenyurt Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katılan Azerbaycanlı konuklar, Hocalı katliamında yaşadıklarını gözyaşları i

Esenyurt Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katılan Azerbaycanlı konuklar, Hocalı katliamında yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı...

Esenyurt Belediyesi Dağlık Karabağ işgalinin yıl dönümünde sözde Ermeni soykırımının yalan olduğunun bir kez daha kanıtlanması amacıyla Türk Azerbaycan Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen “Soykırım Yalanının Cansız Tanıkları” konulu fotoğraf sergisi ve paneli Esenyurt Kültür Merkezi’nde vatandaşların yoğun ilgisi ile gerçekleşti. Panele, Azerbaycan milletvekilleri Sabir Rüstemhanlı, Fazıl Gazenferoğlu Mustafayev, Azerbaycan Konsolosu Hasan Zeynalov, Türk Azerbaycan Dayanışma Derneği Başkanı Salih Bayraktar, Asılsız Ermeni İddiasıyla Mücadele Derneği Başkanı Şemsettin Gürtekin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve iki ülkenin ulusal marşlarının okunmasının ardından Azerbaycan’dan katılan protokol heyeti konuşmalar yaptı. Azerbaycan Konsolosu Ceyhun Mehmedov, “Bu yaşanan savaş değil sivil Azerbaycanlı vatandaşlarımızı yok etmeye yönelik bir soykırımdır. Tek suçları Azerbaycan Türkü olmalarıydı. Bize öyle bir dehşet uygulandı ki acaba biz bunu söylesek dünya bunu anlar mıydı” diye konuştu.  Panelde dikkat çeken bir başka konuşmayı Azeri Türk Kadınları Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı yaptı ve büyük alkış aldı. Rüstemhanlı, “Bugünkü Ermenistan denilen devlet, bizim topraklarımızdan zorla göç ettirilerek kurulmuştur. Genç nesil bunları bilmiyor hatırlamıyor. Biz bunları anlatmadık, aşılamadık, öğretmedik. Çünkü Türk anaları evlatlarını katil ve cellat yetiştirmiyor” dedi.


“Diri diri yaktılar”
Tenzile Rüstemhanlı’nın konuşmasının ardından, Hocalı soykırımına tanık olan Hocalı sakinleri Dr. Mehmet Nahıyov, öğretmen Mehemmed Şükürov ve Tamila Bilalova, şair - yazar Arender Gulizari yaşadıkları dehşeti anlattılar. Dr. Mehmet Nahıyov, “Hocalı’da Ermeniler insanları, çocukları diri diri yakmıştır. Acımasızca insanlar kesildi, kadınların karınlarının deşildiğine, erkek çocukların başlarının kesildiğine bizler şahit olduk” dedi. Diğer canlı tanık tarih öğretmeni Tamila Bilalova “25 Şubat gecesini anlatmak çok zor. Ne yapacağımızı, nereye kaçacağımızı bilmiyorduk. Soğuk ve karlı bir gecede Ermenilerin zulmünden kaçmaya çalışıyorduk. Kaçamayanlar, Ermenilerin güllesiyle, hançeriylee ölüyordu” dedi.


“İnsanlık adına utanç günü”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi davet üzerine Bakü’de bulunan İçişleri Bakanı Naim Şahin ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Şahin, Azerbaycan’ın yakın tarihinde acı dolu günler olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “20. yılını yaşadığımız Hocalı katliamı Azerbaycan’ın hep hatırladığı, farkında olduğu bir acı hatıradır. İnsanlık adına bir utanç günüdür. Nerede olursa olsun biz Türk milleti olarak bu katliamları şiddetle kınıyoruz ve karşısındayız. Türk milleti olarak hep insanlığın yaşatılmasından, barıştan ve sevgiden yana tavır almış bir milletiz. Masum insanlara Türk milleti, tarihin hiçbir döneminde, el kaldırmamıştır.”


“Türk milleti asla affetmez”

MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Hocalı Katliamı’nın bir insanlık dramı olduğunu belirterek, “Bu elem verici insanlık suçunun sorumlularını Türk milleti asla affetmeyecektir” ifadesini kullandı. Büyükataman, Hocalı katliamının 20. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Hocalı Katliamı, bir insanlık dramıdır. Ermenilerin Azerbaycan Türklerine yönelik tarihi kin ve nefretinin yansımalarından sadece bir tanesidir. Bugün kardeş Azerbaycan topraklarının yaklaşık beşte birini işgali altında bulunduran Ermenistan, saldırgan ve tahrik gücü yüksek politikalarını sürdürmektedir.”