Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz

Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz
Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz

Mide kanserinin görülmesinde beslenme alışkanlığının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Neolife Tıp Merkezi Medikal Onkolog D

Mide kanserinin görülmesinde beslenme alışkanlığının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Neolife Tıp Merkezi Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin “Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, az sebze ve meyve tüketimi, pişirme yöntemi olarak kızartma ve mangalın daha çok tercih edilmesi beslenme ile ilgili en sık rastlanan nedenler arasında bulunuyor. Katkı maddesi içeren hemen hemen bütün gıdalarda bulunan nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye dönüşebiliyor. Nitrat alımı ise mide hücreleri üzerinde metaplazi yaparak kansere zemin hazırlıyor. Ülkemizde mangalda pişen etin fazla tüketilmesi ve etin tuzlanması mide kanseri için önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülen kişilerde, kanser riski artıyor.” Türkiye’de mide kanserinin artışının sebepleri; beslenme alışkanlıklarının değişmesi,  sigara ve alkol kullanımının artması,  raf ömrü uzun olan hazır gıdaların (bunlar nitrit içerirler) çok tüketilmesi, suda bulunan arsenik oranının tam olarak kontrol edilmemesi, tarım ilaçlarının aşırı kullanımı nedeniyle gıdalar üzerinde artık kalması ve kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması.” diyor. Erken evre mide kanserinin yüzde 80 oranında belirti vermeden geliştiğini ifade eden Derin, ileri evrede ise iştahsızlık, bulantı, kilo kaybı, halsizlik ve kansızlık belirtilerinin görüldüğünü söylüyor. Risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle hastalık teşhissedilebiliyor. Mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu belirtiler ortaya çıkıyor. Erken evre mide kanserinin asıl tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla mide kısmen veya tamamen, çevresindeki lenf bezleri ile birlikte çıkarılıyor. Ameliyat sonrası ışın tedavisi ve ilaç tedavisi, hastalık tekrarını önlemek için uygulanıyor.