Gülsüm Khalilova ''İki günde düşer'' denilen Kiev'in bir aydır nasıl direndiğini anlattı

Gülsüm Khalilova ''İki günde düşer'' denilen Kiev'in bir aydır nasıl direndiğini anlattı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi birinci ayında tüm şiddetiyle devam ediyor. Ukrayna’da yaşayan Kırım Türkü gazeteci Gülsüm Khalilova, savaş bölgesinden son gelişmeleri anbean aktarmaya devam ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna''nın birçok noktasını koordineli bir şekilde hedef alan askeri operasyonun düğmesine basmasıyla başlayan işgal girişimi birinci ayına girdi. İşgal girişimi birinci ayında Ukrayna’da tüm şiddetiyle devam ediyor.

Savaş seslerinin yükselmeye başladığı andan itibaren gelişmeleri anbean aktaran Kırım Türkü gazeteci Gülsüm Khalilova Kiev’de son yaşanan gelişmeleri siren seslerinin altında anlattı.

İşte Khalilova’nın Kiev sokaklarından aktardıkları:

“Rusya’nın işgal girişiminin birinci ayı doldu. Hayatımızın en ağır ayı ama bir aydır bombalamaya karşı Ukrayna halkı direniyor. Şimdiye kadar sadece Herson işgale düşmüş durumda. Mariupol ise üç haftadır kuşatma altında ve orada gerçekten de çok büyük bir facia yaşanıyor. Ukrayna’nın incisi sayılan Harkov ise artık tanınmaz halde. Şehirdeki tarihi binalar bombalanmış durumda.Kiev’de ise durum nispeten daha iyi. Şu anda sirenler çalıyor. Kiev’in işgale düşmemesi için Irpin’de Rus güçleri geriye itildi.

“RUSYA YIKAR AMA ASLA TESLİM ALAMAZ”

Şehirler, binalar yıkılıyor ama Rusya insanların direniş ruhunu kıramıyor. Belki Putin’in en çok kızdığı nokta da burasıdır. ‘Bunlar hiçbir zaman devlet olamamışlar’ dediği bir toplum ‘Nasıl olur da teslim olmuyor’ gerçeğidir Putin’i agresifleştiren. Evet, Rusya balistik füzelerle yakar yıkar ama asla teslim alamaz.

“UKRAYNA HALKI RUHEN TESLİM OLMUYOR”

Hatırlar mısınız 1992’de Karabağ işgale düştüğünde dönemin Ermenistan liderlerinden Petrosyan ‘Biz savaşı değil çatışmayı kazandık. Savaş o düşman tam teslim olduğunda kazanılır’ demişti. Bugün bir nevi bu yaşanıyor. Ukrayna’da binalar yıkılıyor insanlar ölüyor ama Ukrayna halkı ruhen teslim olmuyor.

“BİR HALK BU KÖLELİK DAYATMASINA DİRENİYOR”

İşin özü şu; Rusya kendine boyun eğmeyen başkentine kuklasını atayamadığı bir ülkeyi işgal etmek istiyor ve bir halk bu kölelik dayatmasına direniyor. Hakikat bu. Burada şartlar çok zor. 5 dakika sonra ne olacağı belli değil ve bu şartlarda birçoğumuzun hataları olabiliyor.

Lütfen hep birlikte empati yapalım. Evet, teslim olmayan Kiev’den özgürlüğe inanan ve köleliği reddeden insanlara selam olsun.

 

Daha önce Kırım’ın ilhakı konusunda halkının sesi olan Khalilova, Kırım’ın ancak Ukrayna bünyesinde kalarak Kırım Tatarları için bir vatan olmaya devam edebileceğine dair inancını savunup kendisinin ve halkının sesini kendi ülkesinde kendi inandığı şekilde duyurmaya, savaşa ve ölüm tehlikesi altında olmasına rağmen devam ediyor.

İlgili Haberler