Rusya yanlılarına terörizm suçlaması

Rusya yanlılarına terörizm suçlaması
ABD, tarafsız gözlemcileri kaçıran işgalci ve ayrılıkçı Rus yanlılarının eylemlerini ilk kez açık ve net bir şekilde terörizm olarak tanımladı

Ukrayna’nın doğusundaki Lugansk kentinde başlıca kamu binaları Rusya yanlılarının eline geçerken, ABD işgalci olan ve gözlemcileri kaçıran ayrılıkçı Rus yanlılarının eylemlerini açık ve net biçimde terörizm olarak tanımladı. Bu açıklamayla birlikte ABD Doğu Ukrayna’da yaşananlar için ilk kez “terörizm”  ifadesini kullanmış oldu. ABD’nin Kiev Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Ukrayna’nın tehditleri sınırlama çabalarını destekliyoruz” dendi ve Kiev’in kendi halkının can güvenliğini sağlayacak her türlü adımı atmaya hakkının olduğu vurgulandı. Rusya dahil tüm tarafların bölgedeki güçleri silahlandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirten açıklamada, “Çatışmaların bitmesi ve rehinlerin serbest bırakılması için gerekli girişimler artık başlatılmalı” dendi. 

İşgal eylemleri
Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketle gerilimin arttığı Lugansk kentinde bir gün içinde önemli kamu binaları silahlı ayrılıkçıların eline geçti. Nüfusu 500 bin civarındaki Lugansk’ta ise bir gün içinde bölgesel yönetim ve savcılık binaları, polis merkezi ile televizyon merkezi silahlı Rusya yanlılarınca işgal edildi. İşgal sırasında Rusya yanlılarının hiçbir direnişle karşılaşmadığı bildirildi. Lugansk’taki kamu binalarının da Rusya yanlısı ayrılıkçıların eline geçmesi ülkenin doğusundaki üç büyük kent olan Kharkiv, Donetsk ve Lugansk’tan ikisinin bu kişilerin eline geçmesi anlamına geliyor. Donetsk’teki yönetim binası ve belediye, silahlı kişilerin eline geçmişti. 

Kiev’de çatışma
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Bağımsızlık Meydanı’ndaki savunma güçlerini birleştiren Samooborona ile Ukrayna Vatanseverleri üyeleri arasında çatışma çıktı. Eylemlerde ölenlerin anısına yürümek isteyen 200 maskeli gencin meydandan geçmesine izin verilmemesi üzerine taraflar arasında çatışma meydana geldi.