Şehit adından ‘Kaçış’ çabası!

Şehit adından ‘Kaçış’ çabası!
Kıbrıs Barış Harekâtı için ilk çıkarmanın yapıldığı, ilk şehidimiz Üsteğmen Yavuz Sokullu’nun toprağa düştüğü “Yavuz Çıkarma Plajı”nın adının değiştirilmesi tepkiyle karşılandı

Şehit adından ‘Kaçış’ çabası!

Bundan 40 yıl önce 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Barış Harekâtı’nı başlattığı adaya ilk adımı attığı ve Üsteğmen Yavuz Sokullu’yu ilk şehit verdiği “Yavuz Çıkarma Plajı” adının yazılı olduğu tabelanın indirilip, yerine “Escape Plajı” tabelasının asılması tepkiyle karşılandı. Kıbrıs Türk Egemenlik Hareketi Başkanı Emete Gözügüzelli, “Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğe, güvenliğe, barışa ve huzura kavuştuğu 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nın 40. yılını kutlamak, şehitlerimizi anmak ve ordumuza şükranlarımızı sunmak için Yavuz Çıkarma Plajı’nda düzenlenecek olan Şafak Nöbeti’nin heyecanı içindeyiz. Ancak ne üzücüdür ki törenlere günler kala ‘Yavuz Çıkarma Plajı’ adının yazıldığı tabelanın kaldırıldığı ve ‘Escape Plajı’ tabelasının asıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Emanete ihanet
Buranın gerçek ve yasal adının “Yavuz Çıkarma Plajı” olduğunu vurgulayan Gözügüzelli, “Bu saygısızlık derhal düzeltilmelidir. Konunun ilgili makamlarca ele alınması ve tabelanın yerine konulması gerekmektedir. Bu bir vicdan, saygı ve emanet meselesidir. Bugünün anlamı ve önemi için gereği yapılmalıdır. Aksi takdirde törenler burukluk içinde yapılacak, günümüzü ve sorgulanması gereken pek çok hadiseyi beraberinde getirecektir..Konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.
Tepkilerini Kıbrıs’da yayınlanan yerel gazeteler ve sosyal medya üzerinden dil.e getiren vatandaşlar, isyanlarını şöyle dile getirdiler: “Yapılan sadece çıkarma plajına adı verilen Şehit Üsteğmen Yavuz Sokullu’nun anısına ve geride bıraktığı ailesine değil, tüm şehitlerimize ve gazilerimize büyük bir saygısızlıktır, büyük bir tahriktir, büyük bir ayıptır. O plajın adı Yavuz Çıkarma Plajı’dır, ‘Escape Plajı’ değil... Ya ‘Yavuz Çıkarma Plajı’ tabelası oraya dikilir, ya da oradaki tabelayı Şafak Nöbeti’ne katılacak binlerce insan aşağıya indirmesini çok iyi bilir.

Sabrımızı taşırmayın
Sabrımız artık taşmıştır. Hükümeti, İçişleri Bakanlığını, Girne Kaymakamlığını, Alsancak Belediyesini gereğini yapmaya davet ediyoruz. Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı, Gazi ve şehit derneklerini harekete geçmeye çağırıyoruz. Tarihimiz bu şekilde çarpıtılamaz, çarpıtılmasına göz yumulamaz, sessiz kalınamaz.” Tesislere, 4 yıl önce de “kaçış” anlamına gelen “Escape” adı konulmuş, işletme sahibi bu konuda halkın tepki ve hassasiyetini dikkate alarak, Barış Harekâtı’nın 37. yıldönümüne 4 gün kala “Yavuz Çıkarma Plajı” ismiyle yaptırdığı tabelayı yeniden asmıştı.