KOMUTANLAR GÖZALTINDA

KOMUTANLAR GÖZALTINDA
KOMUTANLAR GÖZALTINDA

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2002 komuta kademesine şok takip

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2002 komuta kademesine şok takip
GÜNLERDİR yargı krizine odaklanan Türkiye, dün emekli paşalara uzanan bir gözaltı fırtınasına tanık oldu. İstanbul Başsavcılığı’nın emriyle sabah saatlerinde 20’ye yakın noktaya baskın yapıldı. Ankara Valisi Kemal Önal, “Talimat İstanbul’dan geldi. Polisin elinde liste var” dedi.

Fırtına İstanbul’a gönderildi
İLK aşamada eski 1.Ordu Komutanı Org. Ergin Saygun, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve emekli Korgeneral Ayhan Taş gözaltına alındı. Aralarında Fırtına’nın da bulunduğu 7 kişi İstanbul’a gönderildi.

Tanyeli ve Doğan Emniyet’te
ESKİ Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli de gözaltına alınanla arasında yer aldı.. Akşam saatlerinde de eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan 4. Levent’teki evinden alınarak Emniyet’e götürüldü.

İzmir ve Bursa’da da hareketlilik
İZMİR ’de emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan, emekli Koramiral Lütfi Sancar ve adı açıklanmayan bir tuğgeneral gözaltına alınırken, Bursa’da da hareketli anlar yaşandı. Polis, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Ahmet M. Dikici’yi gözaltına aldı.

Emekli Orgeneral
Hilmi Özkök
İFADE VERDİ

1972’de Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. 2002 yılında Genelkurmay Başkanı oldu. 2006 yılında emekliye ayrıldı.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman
İFADE VERDİ

1960’ta Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 2000’de Jandarma Genel Komutanı, 2002’de ise K. Kuvvetleri Komutanı iken emekli oldu.

Emekli Oramiral
Özden Örnek
GÖZALTINDA
Deniz Harp Okulu’nu 1962’de bitirdi. 2001’de oramiral, 2003’te Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. 2005’te emekliye ayrıldı.

Emekli Orgeneral
İbrahim Fırtına
GÖZALTINDA

Hava Harp Okulu’nu 1962’de bitirdi. Harp Akademileri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. 2005’te emekliye ayrıldı.

Emekli Orgeneral
Şener Eruygur
YARGILANIYOR

1960’ta KHO’nu bitirdi. 2000’de K.K. Kurmay Başkanı oldu. 2002’de Jandarma Genel Komutanı iken emekliye ayrıldı.

Türkiye, dün sabah yeni bir operasyon dalgasıyla uyandı
Ergin Saygun
Emekli Orgeneral

1966’da Kara Harp Okulu’nu, ardından İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Koleji’ni bitirdi. Genelkurmay 2. Başkanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı yaptı. 2009 yılında emekli oldu.

Çetin Doğan
Emekli Orgeneral

1960’ta Kara Harp Okulu’nu bitirdi.  1999’da orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanlığı’na getirildi. 2004 yılında 1. Ordu Komutanı’yken emekli oldu. 

Engin Alan
Emekli Korgeneral

PKK’nın elebaşı Öcalan’ı yakalama operasyonunu Türkiye’den yönetti. Şemdin Sakık da onun döneminde K.Irak’tan Türkiye’ye getirildi. 2005 Şurası’nda emekliye sevk edildi.

Ayhan Taş
Emekli Korgeneral

Korgeneral Ayhan Taş, Adana’da 6. Kolordu Komutanı iken, Yüksek Askeri Şura Kararı’yla 14 Ağustos 2006 tarihinde emekliye ayrıldı.

Org. Başbuğ, Mısır ziyaretini iptal etti
GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Balyoz’ darbe planı iddiaları üzerine yapılan arama ve gözaltılar nedeniyle bugün gerçekleştireceği Mısır ziyaretini erteledi.

Başbakan'a bilgi notu
KOMUTANLARIN gözaltına alındığı sırada, Başbakan Erdoğan İspanya’da işadamları ile birlikteydi. Konuşmasının ortasında Başbakan’a bir not iletildi. Erdoğan, “40’ı aşkın gözaltı var. Şu anda bunun akıbeti nedir ne değildir, onu bilemiyorum. Ancak güvenlik güçleri bu teslimi yaptıktan sonra yargı değerlendirecektir” dedi.


Akademide ilginç diyalog
KOMUTANLARIN evinde arama yapıldığı duyulunca gazeteciler, aynı zamanda lojman girişi olan Harp Akademileri 2. Nizamiyesi’ne akın etti. Saat 11.00’de 1 otomobil, 1 cip ve 1 panelvan araçla sivil polisler geldi. 10 dakikalık diyaloğun ardından araçlar dışarıda kaldı, polisler içeri girdi.


“Adi-Başbakan”a soruşturma
GENELKURMAY Başkanlığı, dün bir gazetenin ‘parola-işaret’ iddialarını içeren haberle ilgili olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın soruşturma açtığını bildirdi.

Mehmetçik Vakfı arandı
“BALYOZ Güvenlik Harekatı Planı” iddialarına ilişkin olarak Mehmetçik Vakfı’nın İstanbul Temsilciliği’nde yapılan arama çalışması, 6 saat sürdü.



Eski komutanlara gözaltı
“Balyoz” operasyonunda eski komutanlardan 1. Ordu Komutanı Saygun, Hava Kuvvetleri Komutanı Fırtına Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek ve Öcalan’ı Kenya’dan getiren emekli Korg. Alan gözaltına alındı
Haber:Macit SOYDAN

Balyoz darbe planı operasyonu için sabahın erken saatlerinde İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla düğmeye basıldı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun’un da aralarında bulunduğu, 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 27 subay ve bir astsubayın da aralarında olduğu 49 kişi gözaltına alındı.
ANKARA: Terörle Mücadele ekiplerince İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. İbrahim Fırtına, Ümraniye soruşturması kapsamında sorgulanmış, darbe planı iddialarını basından öğrendiğini söylemişti. Fırtına ifadesinde, “Darbe suçlamalarıyla ilgili soruları üzüntüyle karşılıyor ve reddediyorum” demişti.
İSTANBUL: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, emekli Albay Kubilay Aktaş ile emekli Albay Emin Küçükkılıç, emekli Tümamiral Özer Karabulut, eski SAREM Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Suat Aydın, Bülent Tuncay gözaltına alındı.
İZMİR: İzmir’de emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan ve eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar gözaltına alındı. İzmir’de ayrıca, ismi açıklanmayan emekli bir tuğgeneral de gözaltına alınmıştı. Bu tuğamiral ile emekli Albay Özcan, İstanbul’a götürüldü.
BURSA: Soruşturma kapsamında Bursa’da da emekli albay olduğu belirtilen Ahmet Metin Dikici Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince evinde gözaltına alındı. İstanbul’a getirilen emekli Albay Dikici, Fatih Adliyesindeki Adli Tabiplik’te sağlık kontrolünden geçirildi. Albay Dikici daha sonra, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
MUĞLA: 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın Bodrum’daki villasında da yaklaşık 5 saat arama yapıldı. Aramanın başlamasından kısa bir süre sonra Muğla Emniyet Müdürü Kadir Ay, aramanın yapıldığı villaya geldi. Ay’ın gözetiminde yapılan arama çalışmalarını tamamlayan polisler, villadan aldıkları bir çantayı Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.

Plan hazırlığı iddiası
Çetin Doğan, 1999’da orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanı oldu. 2004 yılında 1. Ordu Komutanı iken emekli oldu. Emekli Orgeneral Doğan’ın 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı sırasında Balyoz Darbe Planı’nı hazırladığı iddia edilmiş, Doğan bu iddiaları yalanlamıştı.

Emekli Oramiral Özden Örnek ‘Darbe günlükleri’ komutanı
1943 yılında İzmit’te doğan Özden Örnek, 1964 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun olarak donanmaya katıldı. 1967-1969 yılları arasında ABD’de Iisansüstü öğrenimini yapan Örnek, 1975 yılında Deniz Harp Akademisi’nden, 1982 yılında da ABD Deniz Komuta Koleji’nden mezun oldu.

2001’de oramiral oldu
1982-1984 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı’nda Harekat Şube Müdürlüğü, 1984-1986 yılları arasında da Washington Deniz Ataşeliği görevlerinde bulunan Örnek, 30 Ağustos 1988’de tuğamiralliğe yükseldi. 1989-1990 yıllarında Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüten Örnek, 1990-1992 yılları arasında da NAVSOUTH/Napoli’de görev yaptı. 1992 yılında Tümamiralliğe terfi eden Örnek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat ve Lojistik Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1995-1996 yılları arasında da Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulunan Örnek, 30 Ağustos 1996’da koramiralliğe, 30 Ağustos 2001’de de Oramiralliğe terfi ederek Donanma Komutanlığı’na atandı, 30 Ağustos 2003 ile 20 Ağustos 2005 tarihleri arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yaptı.

İfade vermişti
2007 yılında Nokta dergisinin açıkladığı ’darbe günlükleri’yle gündeme gelen emekli Oramiral Özden Örnek, günlüklerin kendisine ait olduğu iddiasını yalanlamıştı. Örnek, Ergenekon savcılarına 5 Aralık 2009’da “şüpheli” sıfatıyla ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı.

Emekli Orgeneral
H. İBRAHİM FIRTINA
İfade vermeyi reddetmişti

Halil İbrahim Fırtına, 1941 yılında Ordu’da doğdu. 1962’de Hava Harp Okulu’ndan, 1964’te Uçuş Okulu’ndan mezun olan Fırtına, Hava Kuvvetleri’nin çeşitli birliklerinde 1970 yılına kadar filo kol uçuculuğu yaptı. Fırtına, 1972’de Hava Harp Akademisi’ni bitirdi.

Akademi’de komutan
1989 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek, 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Washington Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevlerinde bulunan Fırtına, 1993’te tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı ve 1. Taktik Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı görevlerini yürüttü, 1997 yılında korgeneralliğe yükseldi. Korgeneral rütbesiyle Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı ve Hava Harp Akademisi Komutanlığı, 1. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi Komutanlığı yaptıktan sonra 30 Ağustos 2001’de orgeneralliğe yükseldi ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi.

2005’te emekli oldu
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 30 Ağustos 2003’te atanan Orgeneral Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde emekliye ayrıldı. 5 Aralık 2009’da Ergenekon savcılarına “şüpheli” sıfatıyla ifade veren Fırtına, “Bir darbe suçlaması kapsamı içerisinde bana soru yöneltilmesini üzüntü ile karşılıyorum ve reddediyorum. Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli planlama faaliyetlerini ise emekli olduktan sonra basından öğrendim. Görev yaptığım dönem içerisinde böyle bir çalışma grubundan ve planlama faaliyetlerinden bilgim yok” demişti.

Oval Ofis’te Başbakan’a eşlik etmişti
Emekli Org. Ergin Saygun, ABD Başkanı Bush’la görüşmesinde Başbakan Erdoğan’a eşlik etmişti.
Ergin Saygun, 1946 yılında İstanbul’da doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1967 yılında Topçu ve Füze Okulu’ndan mezun oldu. 1978 yılında Kara Harp Akademisi’ni de bitiren Saygun, kurmay subay olarak Genelkurmay Strateji ve Plan Dairesinde Proje Subaylığı görevi yürütürken, İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Kolejini de bitirdi.

1993’te paşa oldu
Brüksel’de Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı’nda Kara Plan Subaylığı, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, 3. Kolordu Harekat ve Eğitim Şubesi ve 1’inci Ordu Plan Harekat Şubesi Müdürlüğü, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı görevlerini yürüten Saygun, 1993‘te tuğgeneralliğe terfi ederek Belçika’da Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı’nda Lojistik ve İntikaller Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu, 1997’de tümgeneralliğe, 2001’de de korgeneralliğe terfi etti. Saygun, 3’üncü Kolordu Komutanlığı ile Belçika’da Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu,

Bush’la görüştü
2005’te orgeneral olan Saygun 2008’de 1’inci Ordu Komutanlığı’na atandı. Saygun, 5 Kasım 2007’de ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik etmiş, 30 Ağustos 2009’da emekliye ayrılmıştı.

Kenya’daki operasyonu yönetti teröristbaşını Türkiye’ye getirdi
“Balyoz” darbe planı soruşturmasında gözaltına alınan emekli Korgeneral Engin Alan’ın askerlik hayatının neredeyse tamamı Özel Kuvvetler ve terör ile mücadelede geçti. Alan, MİT görevlileri ile bordo berelilerin yürüttüğü ve Öcalan’ın yakalandığı Kenya operasyonunu yönetti.

Görev süresi uzatılmıştı
4 yıl bu görevi sürdüren Alan’ın döneminde PKK’nın 2. numaralı ismi Şemdin Sakık da Kuzey Irak’tan “Yarasa Operasyonu” ile Türkiye’ye getirildi. Terörle mücadeledeki tarzı nedeniyle Silahlı Kuvvetler içinde “efsane” isimlerden biri olarak kabul edilen Alan 30 Ağustos 2000 yılında Korgeneralliğe terfi etmiş, Ağustos 2004 Şura’sında görev süresi bir yıl uzatılmıştı.

TSK Vakfı Müdürü’ydü
 Alan, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı’yken Ağustos 2005’te emekliye sevk edildi. Emekli olduktan sonra Alan, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.

Aramaya askeri marşlı protesto
Korgeneral Alan, teröristbaşı Öcalan’ın Kenya’dan getirildiği 1999’da Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yapmıştı.
“Balyoz” darbe planı soruşturması kapsamında Mehmetçik Vakfı’nda da arama yapıldı. Polis ekipleri, İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Mehmetçik Vakfı’nda da sabah saatlerinde arama başlattı. Yaklaşık 6 saat süren aramaların ardından, buradaki bazı belgeler incelenmek üzere emniyete götürüldü. Bu arada, arama sırasında vakıf önündeki bir araçtan askeri marş çalındı. Bazı vatandaşlar da aramayı protesto etti.



Başbuğ gezisini erteledi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Balyoz’ darbe planı iddiaları üzerine dün yapılan aramalar ve eski komutanların gözaltına alınması nedeniyle Mısır’a gerçekleştireceği ziyareti son anda  iptal etti
Gün boyu devam eden gözaltı fırtınası Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u program değişikliğine yöneltti. Başbuğ, ‘Balyoz darbe planı’ iddiaları üzerine dün yapılan arama ve eski komutanların gözaltına alınması nedeniyle bugün gerçekleştireceği Mısır ziyaretini erteledi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Orgeneral Başbuğ’un Mısır ziyaretini ileri bir tarihte yapacağı belirtildi.

Ordunun da bir sabrı var
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, daha önce darbe iddialarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda Kazım Karabekir için düzenlenen özel anma törenindeki konuşmasında, Taraf Gazetesi’nde yayınlanan ’Balyoz’darbe iddiasıyla ilgili olarak, “Plan semineri 7 yıl önce yapıldı. Bu iddialar üzerine araştırmalarımıza başladık. İddiaların ardından yaptığımız açıklama o an elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda yapıldı” demişti.

İtham etmeyin
Balyoz Harekat Planı’na göre camilerin bombalanması iddiasına da değinen Orgeneral Başbuğ “Vicdansızlara sesleniyorum” diyerek sesini yükseltmiş ve masaya vurarak “Allah Allah diye taarruz eden bir ordu nasıl olur da Allah’ın evi olan camiyi bombalar. Bu ordunun Mehmetçiği Allah Allah diye hücum ediyor. Vicdansızlara sesleniyorum, TSK’nın da sabrının bir sınırı var. Siz orduyu nasıl böyle itham edersiniz?” demişti.

Başka ordularla karıştırmayın
Orgeneral Başbuğ, konuşmasının şöyle sürdürmüştü: “Bir kere şunu ifade edeyim, kimse Türk Silahlı Kuvvetleri’ni dünyanın başka ordularıyla mukayese yapma gibi bir hataya düşmesin. Biz ne Güney Amerika’nın bilmem ne ülkesinin ordusuyuz ne Kafkaslar’daki bilmem ne ülkesinin ordusuyuz. Böyle bir hataya kimsenin düşmemesini özellikle rica ediyorum.”


Harp Akademileri’nde alarm
Eski komutanların gözaltına alınmasının ardından İstanbul 4. Levent’te bulunan Harp Akademileri 2. Nizamiyesinde olağanüstü bir hareketlilik yaşandı. Bazı komutanların evlerinde arama yapıldığı bilgisi üzerine gazeteciler, Harp Akademileri lojman girişine akın etti. Sabah saat 11.00 sıralarında, içinde sivil giyimli polislerin bulunduğu 1 cip, 1 otomobil ve 1 panelvan araç, aynı zamanda lojmanların girişi olan nizamiyeye geldi. Araçlar bir süre içeri alınmadı. Ardından araçlardan inen sivil giyimli polislerin askerlerle konuştukları görüldü. Asker ve polisler arasındaki görüşme yaklaşık 10 dakika sürdü. Ardından araçtan inen sivil giyimli polisler yürüyerek nizamiyeyi geçti ve içeri girdi. Polislerin indiği araçlar manevra yaparak geriye döndü. Bu arada bir askeri yetkili hareketliği görüntüleyen Doğan Haber Ajansı kamerasının görüntü kaydetmemesini istedi ve içerideki hareketlilikle ilgili bilgisi olmadığını söyledi.


Erdoğan: Yargı görevini yapıyor
Balyoz Darbe Planı iddiaları ile gözaltına alınan komutanların haberi Türkiye’de “son dakika” duyurulduğu anlarda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İspanya’da işadamları ile birlikteydi. Konuşmasının ortasında Başbakan’a bir not iletildi. Erdoğan, konuşmasını keserek, notu uzun uzun okudu. Not iletildiği anda Başbakan, İspanya-Türkiye Ekonomi Forumu’nun düzenlediği kahvaltıda bir konuşma yapıyordu. Başbakan Erdoğan, “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşen gözaltılarla ilgili olarak, “Yargıya intikal etmiş bir olay” dedi.

Akibetini bilemem
İspanya Başbakanı Zapatero ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün sabah itibarıyla, güvenlik teşkilatlarımız tarafından başlatılmış olan bir gözaltına alma süreci söz konusu. Şu ana kadar 40’ı aşkın bir gözaltı söz konusu. Tabii olay yargıyla ilgili bir olay. Yargıya intikal etmiş bir olay. Yürütme, burada sadece yargının talimatıyla, bu verilen talimatı yerine getirme hususunda görevini ifa ediyor. Şu anda tabii akıbeti nedir, ne değildir onu bilemiyorum. Ancak güvenlik güçleri yargıya bu teslimi yaptıktan sonra yargı değerlendirmesini yapacaktır ve biz de ondan sonra öğrenebileceğiz.”


Arınç: Bu isimler  kamuoyunun yabancısı değil
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CNN Türk’te konuyu değerlendirdi. “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında yapılan operasyonların sorulması üzerine, Arınç şunları kaydetti: “Bu gözaltıları ben de televizyondan izleyorum. Şu anda gözaltına almalar varsa eğer bu bir hazırlıktır, soruşturma safhasına ait bir hazırlıktır. Savcılar hem İstanbul hem Ankara’da hem başka bir yerde ismi geçen kim varsa talimat suretiyle soruşturmayı yapan savcılık, diyelim ki İstanbul’dur Ankara’ya, İzmir’e, Manisa’ya, Antalya’ya talimat yazar aldığı kararın uygulanmasını ister. Bu isimler Türk kamuoyunun yabancısı değil.”

Ergin: Yorum yok
Öte yandan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamındaki gözaltılara ilişkin yorum yapmayacağını söyledi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK), Avrupa Parlamentosu ev sahipliğindeki 63’üncü toplantısına katılan Ergin, gazetecilerin, “Bugünkü gözaltılarla ilgili” soruları üzerine, “KPK toplantısı için geldim. Brüksel’de Türkiye’yi konuşmayacağım” dedi.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan parola soruşturması
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Erdek Deniz Üs ve Garnizon Komutanlığı’ndaki bir birlikte “Adi Başbakan” parolası kullanılacağı iddiası üzerine soruşturma başlattı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, “Bir gazetede yer alan parola konusundaki haberle ilgili olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca soruşturma başlatılmıştır” denildi. Taraf Gazetesi’nde yayınlanan haberde, Erdek Deniz Üs ve Garnizon Komutanlığı’ndaki dünkü nöbette erler için parola olarak “Adi Başbakan” ifadesinin seçildiği iddia edilmişti.

İşaretler aylık belirleniyor
Parola ve işaretler, Garnizon Komutanlıklarının İstihbarat Daireleri tarafından aylık olarak belirleniyor. Erdek Deniz Üs ve Garnizon Komutanlığı da 25 Ocak 2010 tarihinde şubat ayı içerisinde tüm garnizonun kullanacağı işaret ve parolalarını gün gün belirlemiş. Taraf’ın haberine göre, Erdek Deniz Üs Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Bülent Keçeci ve İdari Üs Çavuş Çağrı Güler’in altında imzaları bulunan bu parola ve işaretler de “3700-76-10” resmi numarasıyla “Gizli” damgası vurularak tüm birliklere gönderilmiş. Aynı gazete, kullanılacak parolanın “Adi”, işaretinin ise “Başbakan” olarak belirlendiğini yazmıştı.