ÖYM’ye makyaj AKP’yi koruma zırhına dönüştü!

ÖYM’ye makyaj AKP’yi koruma zırhına dönüştü!
ÖYM’ye makyaj AKP’yi koruma zırhına dönüştü!

Özel Yetkili Mahkemeler’le (ÖYM) ilgili düzenleme 3. Yargı Paketi’ne eklendi. Mevcut davaların kapsam dışı kalacağın

Özel Yetkili Mahkemeler’le (ÖYM) ilgili düzenleme 3. Yargı Paketi’ne eklendi. Mevcut davaların kapsam dışı kalacağının neredeyse kesinleşmesi, AKP’nin kendine koruma kalkanı oluşturduğu yorumlarına yol açtı. “Devlet Sırrı” ve “Fidan” yasaları da aynı kapsamda değerlendirilmişti.


ÖYM düzenlemesi de
AKP’nin lehine olacak
Özel Yetkili Mahkemeler’de yapılacak değişiklikle kendine zırh oluşturan AKP, Ümraniye ve Balyoz davalarının devam etmesini sağlayacak.

Üçüncü Yargı Paketi görüşmelerine dün başlandı. Görüşmeler öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,  Özel Yetkili Mahkemelerle (ÖYM) ilgili bir önerge hazırladıklarını ve bunu 3. Yargı Paketine ilişkin tasarı kapsamında verileceğini söyledi. Bozdağ, TBMM’de gazetecilerle yaptığı sohbette, “3. Yargı Paketi” nin 74. maddesinde, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesine atıf yapılarak düzenleme yapılacağını kaydetti. CMK’nın 250, 251 ve 252’nin maddesinin kaldırılacağını belirten Bozdağ, bir kısım davalarda doğrudan soruşturma olacağını, bir kısım davalar için izin mekanizmasının geçerli olacağını söyledi. İhtisas mahkemelerinin devam edeceğini, usule ilişkin imtiyazlarının kaldırılacağını dile getiren Bozdağ, 9 tane özel yetkili ağır ceza mahkemesi olduğunu, bunların özel yetkilerinin olmayacağını kaydetti. Mevcut davaların etkilenmeyeceğini dile getiren Bozdağ, “Mevcut davalar yeni usule göre devam edecek” dedi. Bozdağ, bu düzenlemelerin savunmayı güçlendiren adımlar olduğunu kaydetti. Böylece, başta Ümraniye ve Balyoz davaları olmak üzere bir çok dava ağır ceza mahkemelerinde görülmeye devam edecek, sadece yeni uygulama bundan sonra açılacak davalarda geçerli olacak.

Dolmabahçe, Oslo...
Böylece bu düzenlemeyle başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerine koruma kalkanı oluşturulmak istendiği belirtiliyor. AKP daha önce de bu çerçevede bazı yasalar çıkarmıştı. Bunların başında da Oslo sürecinin ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yargılanmasının önüne geçmek için çıkarılan kanun geliyor. “Devlet Sırrı Yasası”nda yer alan ‘devlet sırrı’ kavramına, Başbakan ve bakanlardan oluşan bir komisyonun karar verecek olması; yasanın, üç konunun gizli kalması için çıkarıldığı iddialarını da gündeme getirmişti. Muhalefet Devlet Sırrı Yasası’nın, “Oslo görüşmeleri, Büyükanıt-Erdoğan’ın Dolmabahçe zirvesi ve kozmik odaya girme amaçlı Çukurambar’daki suikast iddiasının üzerini örtmek” olduğunu belirtiyor. MHP’li Kütahya Milletvekili Alim Işık ve Osmaniye Milletvekili Hüseyin Türkoğlu da, TBMM’deki görüşmelerde Dolmabahçe konusunu dile getirerek; “Bu yasa ile Başbakanın Dolmabahçe’deki Büyükanıt görüşmesi, devlet sırrı kapsamında 50 yıl gizlenecek mi? PKK-MİT arasındaki Oslo görüşmeleri de kamuoyundan kaçırılacak mı? Bu kanundaki asıl amaçlardan birkaçı bunlar mıdır?” sorularını sordu.

22 bin dosya var
Şu anda ÖYM’lerin elinde yaklaşık 22 bin dosya bulunuyor. Ümraniye, Balyoz gibi davaların seyri düşünüldüğünde, bu 22 bin dosyanın ne zaman sonuçlanacağı ise meçhul. Özel Yetkili Mahkemeler’in görevi ellerindeki dosyaların sonuçlanmasıyla bitecek. Bu durum da, bu mahkemelerin görev süresinin sonsuza kadar sürebileceği anlamına geliyor. Ayrıca Deniz Baykal ve MHP yöneticileri ile ilgili kasetler ortalıkta dolaşırken, sesini çıkarmayanların; iş kendilerine dokununca “devlet sırrı” gibi “özel hayatın gizliliği” prensibine de ağırlık vermeleri ilginç karşılanıyor. Hatırlanacağı üzere, AB’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci bulunan Egemen Bağış, “Başbakan’ın yatak odasını bile izliyorlar” demişti.