Korkutan araştırma sonunda yayınlandı: Korona virüsü iki kat daha fazla bulaştırıyor: Hemen başımızın üstünde

Korkutan araştırma sonunda yayınlandı: Korona virüsü iki kat daha fazla bulaştırıyor: Hemen başımızın üstünde
Alman TROPOS isimli araştırma enstitüsünden yapılan açıklamada, "Korona virüsün kapalı alanlarda yayılmasına sebep olan en önemli şey kuru hava. Bunun için elverişli ortamı da klima sağlıyor” denildi.

Almanya’da uzun süreden bu yana konu üzerinde çalışan bilim insanları, kuru havanın, korona virüsün yayılımını hızlandırdığı ve bulaşmanın iki katına çıkmasını sağladığı belirtildi.

Hindistan'daki CSIR laboratuarından Sumit Kumar Mishra ve Almanya’daki Troposferik Araştırmalar Leibniz Enstitüsü'nden Alfred Wiedensohler ile Ajit Ahlawat'ın yönettiği araştırmanın sonuç raporunda kamu binaları ile toplu taşıma araçlarındaki havanın en az yüzde 40, en fazla yüzde 60 oranında nem bulundurmasının korona virüs gibi bulaşıcı virüslerin insandan insana bulaşma riskini azalttığı kaydedildi.

Araştırmacılar araştırma kapsamında, grip virüsünün ve korona virüsün farklı çeşitlerinin havadaki nem yoluyla yaşama, yayılma ve enfekte etme etkisini 2007 ile 2020 yılları arasında araştıran 10 farklı uluslararası araştırmayı inceledi. Araştırmanın sonucu Aerosol ve Hava Kalitesi Araştırması adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Rapora göre virüslerin havadan yayılımına nemin üç şekilde etkisi oluyor: damlacığın büyüklüğü, virüs yüklü aerosollerin havada asılı kalma süreleri ve bunların indikleri eşyalarda virüsün yaşama süresi.