Korona vaka sayısı düştü. Grip vakaları arttı

Korona vaka sayısı düştü. Grip vakaları arttı
Opr. Dr. Başıbüyük, korona virüsün yıkıcı ve tahrip edici etkisinin ortadan kalktığını ifade etti. Başıbüyük, mevsimsel grip vakalarının artışına dikkat çekerek risk grubundakilere aşı çağrısı yaptı.

DHA’nın haberine göre; Birçok ülke gibi Türkiye de maske, mesafe ve hijyen kurallarına eskisi gibi uyulmaması nedeniyle artan grip vakaları ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, mevsimsel grip vakalarına karşı bol bol su içilmesi tavsiyesinde bulundu.

Dr. Başıbüyük, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye''de de çok sıkıntılı günler yaşandığını hatırlattı. Gelinen noktada korona virüsün eski yıkıcı ve tahrip edici etkisinin ortadan kalktığını gözlemlediklerini, en yoğun günlerinde Antalya''da 8 bin vaka görüldüğünü, bugün ise günlük vaka sayısının 10-15''e gerilediğini belirten Başıbüyük, “Fakat bu tamamen korona virüsün ortadan kalktığı ve bittiği anlamına da gelmiyor” ifadelerini kullandı.

“ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ÜLKEMİZDE DE DÜNYADA DA BASKIN”

Son dönemde mevsimsel grip vakalarının arttığını ve toplumun her kesiminin bundan etkilendiğini belirten Dr. Başıbüyük, şu açıklamalarda bulundu:“Bakıldığında ateş yüksekliği, burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibi genel, benzer üst solunum yollarını etkileyen virüslerin oluşturduğu semptomlar topluluğu diyebiliriz. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ülkemizde de dünyada da baskın karakter virüs tipi, influenza olarak ifade edilebilir fakat sadece influenza tipi, virüsü bunu tek başına yapmaz. Birden fazla virüs tipi, grip semptomlarına sebebiyet verebilir. Bunun içinde neler var? Rhinovirus, adenovirus, RSV gibi çeşitlendirilebilir.”

RİSK GRUBUNDAKİLERE ‘AŞI OLUN’ ÇAĞRISI

Dr. Başıbüyük, risk grubunda olanların mutlaka grip aşılarını yaptırmaları gerektiği belirterek açıklamalarını şöyle devam ettirdi:

“65 yaş üstü vatandaşlarımız, sağlık çalışanlarımız, şeker, akciğer gibi kronik hastalıkları olanlar. Vücudun savunma mekanizmasını bozan, baskılayan hastalıklar var. Yine beraberinde 6-12 yaş arası çocuklarda kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa; bunlar da bu gruba girmekte. Bu grupta olanlar, temel olarak risk grubunda veya riskli bir iş yapanlar, mutlaka aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Şu anda risk grubunda olanlar, aile hekimlerine giderek, ''Risk grubundayım'' derlerse aile hekimleri reçetesi ile eczaneden aşılarını alıp yine tekrar aile hekiminde grip aşılarını yaptırabilirler.”

“MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARINA MÜMKÜN MERTEBE DİKKAT ETSİNLER”

Viral virüs solunum yolu enfeksiyonlarından korunmadaki genel uygulamalarla ilgili bilgi de veren Dr. Başıbüyük, “Koronavirüsün ilk ve bilinmezlik döneminde maske, mesafe ve hijyen tedbirleri, tüm virüslere karşı bizi koruyabilecek, özellikle solunum yoluyla bulaşabilecek virüslere karşı temel 3 kuraldı. Bu noktada bizim de toplumdan istirhamımız; maske, mesafe ve hijyen kurallarına mümkün mertebe dikkat etsinler” sözlerini kullandı.

İlgili Haberler