Korona virüste erkeklerin ölüm oranı neden daha fazla. Bilim insanları ilginç gerçeği ortaya çıkardı

Korona virüste erkeklerin ölüm oranı neden daha fazla. Bilim insanları ilginç gerçeği ortaya çıkardı
Covid-19 hastalığı kadınlarda mı erkeklerde mi daha ağır seyrediyor sorusunun yanıtı, ikisi arasında büyük bir fark olmadığı yönünde. Ancak 6 ülke 21649 kişinin üzerinden yapılan bir araştırmada kadınların, sosyal mesafe ve maske gibi kurallara daha çok uydukları, salgını daha ciddiye aldıkları tespit edildi.

Proceedings of the National Academy of Sciences Akademik Dergisi'nde yayımlanan bir araştırma ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada, korona virüs salgını tedbirlerine kadınların erkeklere oranla daha çok dikkat edildiği gözlemlendi.

KADINLAR DAHA ÇOK DİKKAT EDİYOR

Avustralya, Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve ABD'de toplamda 21649 kişinin üzerinden yapılan araştırmada, "Kadınlar; sosyal mesafe, maske gibi kurallara daha çok uyuyorlar. Salgını daha ciddiye alıyorlar." sonucu çıktı. 

ERKEKLEDE ÖLÜM ORANI DAHA FAZLA

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan bir diğer çalışma (Gender Differences in Patients With COVID-19: Focus on Severity and Mortality: Front. Public Health, 29 April 2020) ölen hastalarda erkek sayısının kadınların 2.4 katı olması bir farklılığa dikkat çekiyor. İtalya'da 50'li yaşlarındaki erkeklerde ölüm oranının aynı yaş grubu kadınlardan 4 kat fazla olduğu görülüyor. Küresel olarak bakıldığında ise Covid-19’dan ölen erkek sayısının kadınlardan iki kat fazla olduğu belirtiliyor. 

ff-010.jpg

HASTALIK OLASILIĞI HANGİ CİNSTE DAHA FAZLA?

Covid-19 ölümlerindeki erkek-kadın farklılıklarıyla ilgili temel faktör, erkeklerin genel sağlık durumlarının kadınlardan daha kötü oluşu olarak açıklanıyor. Çin'deki Covid-19 hastaları arasındaki sonuçlarda cinsiyet farklılıklarını inceleyen bir çalışmada, erkeklerin herhangi bir veya iki veya daha fazla hastalığa sahip olma olasılığı kadınlardan daha yüksek bulunuyor. Covid-19 ve kronik tıkayıcı akciğer hastalığı olan kişilerin yüzde 83.3'ünün, şeker ve kalp - damar hastalığı olan kişilerin sırasıyla yüzde 58.9'u ve yüzde 62.1'inin de erkek olduğu belirtiliyor . Birçok analiz, erkeklerin kadınlardan daha yüksek Covid-19 ölüm oranına sahip olduğu yerlerde, erkeklerin kalp hastalığı gibi sigara ile ilişkili hastalıklara çok daha yüksek oranlarda sahip olduğunu gösteriyor.