Koronada bütün aşı umutlarını unutun bu hayvan her şeyi çöpe atacak. 17 milyon tanesi öldürülecek

Koronada bütün aşı umutlarını unutun bu hayvan her şeyi çöpe atacak. 17 milyon tanesi öldürülecek
Danimarka’da vizonlarda görülen korona virüsün mutasyon geçirdiği ve bu virüsün 12 kişiye bulaştığı tespit edildi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, söz konusu mutasyon geçiren virüsün mevcut aşı çalışmalarını boşa düşüreceğini ve ülkedeki 17 milyon vizonun öldürüleceği açıkladı.

NTV'de yer alan habere göre, Danimarka'nın kuzey Jutland bölgesindeki vizon çiftliklerinde ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde birkaç aydır yeni tip korona virüs salgınları ortaya çıkıyor. Ancak, dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi olan Danimarka'da vakalar hızla yayılıyor.

Bunun sonucunda ise virüs vizonlarda mutasyona uğrayarak daha güçlü bir yeni tip korona virüs ortaya çıktı. Yetkileler insanlara geçebilen virüs nedeniyle 12 kişinin enfekte olduğunu açıkladı.

ljsmylgs0uaofbr2y1jrrq.jpg

PORTANSİYEL AŞILARI ETKİSİZ HALE GETİREBİLİR

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, yaptığı basın toplantısında durumu çok ciddi olarak niteleyerek, mutasyona uğramış virüsün vücudun antikor oluşturma yeteneğini zayıflattığını ve Covid-19 için geliştirilmekte olan mevcut aşıları potansiyel olarak etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

ca90jvnwa0mlldeizqaklg.jpg

Frederiksen, "Danimarka'da çiftliklerdeki tüm vizonlar uyutulacak. Damızlık vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar. Kendi nüfusumuza karşı büyük bir sorumluluğumuz var, ancak şu anda bulunan mutasyonla, dünyanın geri kalanı için de daha büyük bir sorumluluğumuz oluştu” dedi.

17 MİLYON VİZON ÖLDÜRÜLECEK

Bununla birlikte, Polis Şefi Thorkild Fogde, mutasyona uğrayan virüsü yok etmek amacıyla ülke genelinde binden fazla çiftlikte bulunan 17 milyon vizonun hızlı bir şekilde itlaf edileceğini açıkladı.  Fogde bunun "çok büyük bir girişim" olacağını söyledi.

eg2xblf8cugz7gsmbnoc6w.jpg

"CLUSTER-5 VİRÜS"

Bununla birlikte, Ticaret Bakanı Simon Kollerup, vizon çiftliği sahiplerine ekonomik destek sağlanacağını açıkladı. Toplantıda, mutasyona uğrayan yeni tip korona virüsün "Cluster-5 virüs" olarak adlandırıldığı belirtildi.

tjdfb8hh00sh1j6p-aq4q.jpg

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi(EDCDC) ile paylaşılan bulgular, bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen Danimarka otoritesi Devlet Serum Enstitüsü tarafından yapılan laboratuvar testlerine dayanıyor.

lnybgphoe06w86xuyjdxha.jpg

DSÖ acil durumlar programının başkanı Mike Ryan, "Danimarka'dan vizondan korona virüs bulaşmış bir dizi kişi olduğunu ve virüste bazı genetik değişiklikler olduğu konusunda bilgi aldık. Danimarkalı yetkililer bu bulguların epidemiyolojik ve virolojik önemini araştırıyorlar” dedi.

VİZON NEDİR, NASIL BİR HAYVAN?

Vizon, kuzey yarıküreye has, sansargiller ailesinden bir gelincik türü. Avrupa vizonu (Mustela lutreola) ve Amerikan vizonu (Mustela vison) kürkleri için yetiştirilirler. Özellikle Amerikan vizonu değerli kürkü nedeniyle dünyanın her yerinde çiftliklerde yetiştirilir. Su kenarlarında yaşayan vahşi vizon genellikle küçüktür, insanlardan saklanır ve gececildir.

 

İlgili Haberler