Elinizi çabuk tutun yoksa...

Elinizi çabuk tutun yoksa...
Elinizi çabuk tutun yoksa...

Kuzey Irak’taki “Türkiye’yi nasıl böleriz” toplantısına katılan BDP lideri, “Hükümet 1 Eylül’

Kuzey Irak’taki “Türkiye’yi nasıl böleriz” toplantısına katılan BDP lideri, “Hükümet 1 Eylül’e kadar çalışmalarını tamamlasın. 2. aşama bitmeden 3. aşamaya geçmeyiz” dedi

 

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bölgedeki son gelişmelerin “dengeleri değiştireceğini” belirterek, “Kürtlerin hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak” dedi. Erbil’de düzenlenen Uluslararası Kürt Konferansı’na hazırlık toplantısı dönüşünde Diyarbakır’da açıklamalarda bulundu. Toplantının başarılı olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Ulusal kongrenin toplanması önünde herhangi bir engel yok. Kürtlerin birlik sağlaması, hem 40 milyonluk Kürt nüfusunda hem de bölge ülkelerinde rahatlık sağlayacak” dedi. Bölgedeki son olayları “dengeleri değiştirecek” kadar hızlı hareket ettiğini ifade eden Demirtaş, “Güney Kürdistan’da halkın tamamı Rojova halkına destek için hazır. Bütün Kürtlerin kalbi orası için atıyor. Türkiye’deki 15 milyon Kürt’e ’kardeşim’derken oradaki 1,5 milyon Kürt’e ’düşman’diyemezsiniz.”

 


Nasıl döneceği önemli

 


Bazı kaygıların giderilmesinin hükümete bağlı olduğunu belirten Demirtaş, “Hükümet cephesinden somut bir adım atılmış değil. Başbakan ‘karakollar yapacağız’ diyor. Bu, ‘ben kalıcı barışa inanmıyorum’demektir. Başbakan’ın kafasında, ‘Çözüm olmayabilir çatışmalar başlayabilir o zaman hemen karakollarımızı yapalım’ fikri var demek. Eylül başında projenin ortaya çıkması gerekiyor. Hükümet 1 Eylül’e kadar çalışmalarını tamamlamalı. Ne olacağını bilmeden 2. aşama bitmez. Bitmezse 3. aşamaya da geçilmez. Esas mesele PKK’nın sınır dışına çıkması değil, PKK’lıların nasıl döneceğidir. PKK kanun olmadan silahlarıyla sınır dışına çıktı. Ama kanun yoluyla silahlarını bırakarak geri dönebilirler” dedi.

 


Özgürlük talebi

 


Şırnak Havaalını’na “Şerafettin Elçi” adının verilmesini “jest” olarak yorumlayan Demirtaş, “Hükümetin böylesi bir jestine karşılık biz de teşkilatlarımıza karşılama talimatı verdik. Havalanının açılışı için Şırnak’a gidecek olan Başbakan Erdoğan’ı BDP’liler karşılayacak” dedi. Öcalan’ın İmralı’da basının birkaç temsilcisiyle buluşmak istediğini ifade eden BDP lideri, “Basın toplantısı talebim yok. Meseleden anlayan bir grup gazeteciyle buluşmak istiyor. Tek bir sözüyle 30 yıllık savaşı durduran biri görüşemeyecek mi. Öcalan gibi bu kadar kritik süreci yürüten bir insan İmralı’da hiçbir sağlık tedbiri alınmadan oluruna bırakılırsa devlet kendi eliyle bu süreci tehlikeye atmış olur. Devletin Öcalan’ın sağlığı, güvenliği ve özgürlüğüne dikkat etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 

Davutoğlu’ndan “çatışma” uyarısı

 

Suriye’nin kuzeyinde yaşananlar ve BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye’deki bütün oluşumlar ve gruplar Türkiye’nin dostudur” dedi. Kürtlerin haklarını her zaman savunduklarını söyleyen Davutoğlu, “Bizim politikamız ilkesel bir temele dayanır. Suriye’deki bütün oluşumlar ve gruplar etnik ve dini ayrım gözetmeksizin Türkiye’nin dostudur. Yeni çatışma sebepleri çıkaracak girişimlerden uzak durmak gerekiyor. Oradaki Kürt kardeşlerimiz hepimizle akrabadır, kardeştir. Fakat emrivaki şekilde atılacak bazı adımlar Suriye’de çok daha fazla gerilim çıkmasına, kan dökülmesine ve bir anda iki taraflı bir çatışmanın çok taraflı bir çatışmaya dönülmesine neden olur. Hiçbir oluşumu Türkiye tehdit olarak algılamaz. Ama geçici Suriye parlamentosu oluşana kadar tarafların tek taraflı adım atmaması gerekiyor. Türkiye’nin kendi güvenliği için sınırlarında tedbir alması herhangi bir gruba yönelik değildir. Bizim bölge vizyonumuz bütün halkların kardeşçe yaşadığı yeni bir bölge düzeni kurulmasıdır. Hepimiz çözüm sürecinin daha ileriye götürülmesi, için üzerimize düşeni yapmalıyız. Türkiye’de istenilen adımlar atılırsa Suriye ve Irak için de örnek teşkil edecektir. Dışarıdaki gelişmelerin içerideki çözüm sürecini etkilemesine izin vermeyiz” dedi.