Küçük kız için ülke seferber oldu. Bosnalı annenin gözyaşları Türkiye'de son buldu

Küçük kız için  ülke seferber oldu. Bosnalı annenin gözyaşları Türkiye'de son buldu
Bosna Hersek'te yaşayan ve işitme yetisini yitiren 2 yaşındaki Majra Delic, doktorların 5 yaşına gelinceye kadar ameliyat olamayacağını söylemesi üzerine biyonik kulak tedavisi için Türkiye'ye getirildi. 2 yaşındaki Majra, Türk doktorlar tarafından yapılan ameliyat sonrası duyma yetisini kazandı. Majra'nın ilk duyduğu ses annesinin "Bebeğim" diye seslenişi oldu. 

Bosna Hersek''te Anisa (35) ve Azem Delic (36) çiftinin 2 yaşındaki kızları Majra Delic, doğumdan hemen sonra menenjit atağı geçirdi. Menenjit nedeniyle beyinde sıvı birikmesi görülen küçük kız, her iki kulağının da bu hastalıktan etkilenmesi sonucu işitme yetisini kaybetti. 

Majra''nın sağ kulağının arkasına beyin cerrahları tarafından ameliyatla şant takıldı. 6 aylıkken işitme testleri (ABR-BERA) ile duymadığı tespit edilen Majra için doktorlar, “5 yaşına kadar ameliyat olması ve duyması mümkün değil" dedi.

Koklearimplant yani biyonik kulak tedavisi ile küçük kızın tekrar duyabileceğini öğrenen aile tedavi için Türkiye''ye başvuruda bulundu. Bosnalı Majra''nın tedavisi için ülkede yardım kampanyası başlatıldı. Türk hekimler tarafından gerçekleştirilen biyonik kulak ameliyatı ile küçük kız yeniden duymaya başladı. Majra''nın ilk duyduğu ses ise annesinin sesi oldu.

“SESLENDİĞİMDE BANA BAKTI"

Türkiye''nin tedavide başarılı olduğunu öğrendiklerini ve tedavi için İstanbul''a geldiklerini ifade eden anne Anisa Delic, “Erken doğum ve sonrasında yaşanan menenjit atağı sonucu Majra''nın ilerleyen yıllarda işitme sorunu yaşayacağı bizlere söylenmişti. 6 ayını doldurduktan sonra yapılan testler ile duymadığını öğrendik. Biyonik kulağın tek çare olacağı söylendi. Bu ameliyat için 5 yaşına kadar beklememiz gerektiği belirtildi. Yani Majra''nın 5 yaşına kadar duyamayacağı ifade edildi. Bugün yaşadıklarım ise inanılmazdı. Majra, 2 yılın ardından ilk kez seslendiğimde bana baktı. Bugün hem heyecanlandım hem bir anne olarak duygulandım. Artık çok mutluyum" diye konuştu.

"BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ANDI"

Kızının duymadığını anladığı an her baba gibi çok üzüldüğünü belirten Azem Delic, “Ailecek çok fazla zorluk çektik. Bunlara rağmen hayata pozitif yönden bakmaya çalıştık. Sorunu nasıl çözebiliriz? diye araştırdık. Bosna Hersek''te tedavi için pek çok şehre gittik. Her gittiğimizde yerde 5 yaşına gelmeden biyonik kulak tedavisinin mümkün olmayacağı söylendi. Daha önce Türkiye''de tedavi olan tanıdıklarımız vardı. Onlar sayesinde biz de Türk hekimler ile irtibata geçtik. Biyonik kulak tedavisi burada gerçekleştirildi. Bugün ilk kez duydu ve bu bizim için çok önemli bir andı. Biraz daha zamana ihtiyacımız var. Kendisi daha iyi duyup konuşmaya başladığında daha da mutlu olacağız" ifadelerini kullandı.

“MAJRA İÇİN TEK SEÇENEK BİYONİK KULAK AMELİYATIYDI"

Küçük Majra''nın ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik ise “Aile bize başvurduğunda işitmenin ileri derecede olduğunu ve Majra''nın kayıp 80 desibel üzerinde kayıp olduğunu teyit ettik. Bunun yanı sıra birtakım görüntülemelere ihtiyacımız oldu. MR ve tomografi çekerek sinirin varlığını teyit ettik. Sinir olmasaydı maalesef biyonik kulak ameliyatı olmayacaktı. Bu çocuklar işitme cihazından da fayda görmüyor. Dolayısıyla onlar için tek seçenek biyonik kulak ve zaman geçmeden bu ameliyatı yapmak gerekiyor. Biz de tetkiklerimizde buna karar verip cerrahiyi planladık" dedi.

“ANNE, BABA VE KARDEŞİNİN SESİNİ DUYACAK"

Operasyon ve sonrasında odyolog eşliğinde gerçekleştirilen işlem hakkında bilgi veren Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, “İç kulakta bulunan salyangoz şeklindeki kokleaya elektrot gönderiyoruz. Kafatasının altında bir parçası ve elektrotu var. Bu elektrotu kulağın içerisine gönderiyoruz. Kafatasının altındaki parçası da mıknatısla dışarıdan gelip sesi alıp içeriye gönderiyor. Dolayısıyla bir iç parçamız var ameliyatla takılan bu ömür boyu çocukta kalacak. Bir de dış parçamız var bugün de dış parçamızı taktık. Dolayısıyla Majra bugün ilk kez implanttan ses duymaya başladı. Zaman içerisinde ise sözcükleri kelimeleri ayrıştırmaya başlayacak. Anne, baba ve kardeşinin sesini duyacak. Bu şekilde konuşmaya başlayacak." ifadelerini kullandı.

“ZAMAN KAYBETMEDEN AMELİYAT YAPILMALI"

Her bin çocuktan birinde ya da ikisinde görülen işitme kaybının biyonik kulak ile tedavi edileceğini anlatan Doç. Dr. Evcimik, “Biyonik kulak, doğuştan işitme kaybı olan ya da sarılık ve menenjit gibi rahatsızlık sonrası işitme kaybı yaşayan çocuklarda erken teşhisle bir an önce tedavi edilmesi gereken bir durum. Tedavi etmediğimiz zaman bu çocuklar hem duymayacak hem de dilsiz olacaklar. Hayatlarına ne yazık ki sağır ve dilsiz olarak devam edecekler. Belli bir yaş sonrası implant yaptığınızda maalesef bu çocuklar herhangi bir fayda göremez. O nedenle işitme kaybını erken dönemde tespit etmek gerekiyor. Bir yaşında da bu ameliyatı yapmak gerekiyor. Çocuğun beynindeki duyma merkezi özelliğini kaybetmemeli. Eğer bu özellik kaybolur beyindeki bu hücreler değişirse o zaman beyne ne kadar uyarı gönderseniz bile duyma ve konuşma gerçekleşmiyor" diye konuştu.

İlgili Haberler