Petroldeki düşüş SOCAR’a kemer sıktıracak

Petroldeki düşüş SOCAR’a kemer sıktıracak
SOCAR, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle, bazı sosyal projeler, sponsorluklar gibi faaliyetlerde kısıtlmaya gidecek

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), petrol fiyatlarının 40 doların altında seyretmesi nedeniyle harcamaların kısıtlanması yönünde karar aldı.

SOCAR’dan yapılan açıklamada, dünya piyasalarında petrolün devamlı olarak değer kaybetmesi ve varil fiyatının 40 dolardan aşağı inmesi nedeniyle kurumun finansal gücünün korunması ve harcamaların en iyi hale getirilmesi için bazı tedbirlerin zorunlu hale geldiği belirtildi.  Açıklamada SOCAR Başkanı Rövnak Abdullayev’in talimatı esasında bazı tedbirlerin belirlendiği, kurumun teknik faaliyetine zarar verilmeden harcamaların ve çalışan sayının yeniden gözden geçirileceği, mali kaynakların az harcamalı fakat yüksek gelirli alanlara yönlendirileceği kaydedildi.   Abdullayev’in kararına göre SOCAR’ın gerçekleştirdiği sosyal projeler, sponsorluk ve hayır faaliyetlerinde de kısıtlamaya gidildi. Ulaştırma, iletişim ve ofis harcamalarının da azaltılmasını öngören karara göre, petrol fiyatları uygun rakama ulaşıncaya kadar sergi, konferans, seminer, sempozyum gibi etkinliklerde de kısıtlama yapıldı.

 

Siyah altın fiyatı 7 yılın dibinde

Brent petrolün varil fiyatı, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) petrolde arz fazlasının gelecek yıl da devam edeceği açıklamalarıyla 37,25 dolara gerileyerek, 7 yılın en düşük seviyesini gördü. Brent türü ham petrolün varil fiyatı, önceki hafta 43,17 - 37,33 bandında dalgalanarak, haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 13 değer kaybıyla 37,66 dolardan tamamlamıştı. Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından başlayarak etkisini arttıran satışlarla, Pazartesi günü, Aralık 2008’den bu yana en düşük seviyesi olan 37,25 dolara geriledi.