Buzun üstünde idam sehpası | Buzullar yavaş yavaş eriyecek insan da yavaş yavaş ölecek | Küresel ısınma bundan daha güzel anlatılamazdı

Buzun üstünde idam sehpası | Buzullar yavaş yavaş eriyecek insan da yavaş yavaş ölecek | Küresel ısınma bundan daha güzel anlatılamazdı
İklimler değişiyor, dünya küresel ısınmaya teslim oluyor. Uzmanlara göre 'Dünya küresel ısınma eşiği olan 1.5 C dereceye 'gelecek beş yıl içinde ulaşabilir'. Sosyal medya 'Tehlike'ye dikkat çekmek isteyen bu gençleri konuşuyor. İşte ayrıntılar...

İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına "küresel ısınma" deniyor. Bilim insanlarına göre, son dönemde artan doğa olaylarının başlıca sebebi ise küresel ısınma.

İklimin aşırı ısınması, yaz aylarında yüksek rakımlı zirvelerde kar ve buzların da erken erimesi anlamına geliyor. 

Aşırı sıcaklıklar bu yıl da dünyada yoğun bir orman yangını dalgası başlattı. Binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı; birçok kişi hayatını kaybetti. Ulaşım aksadı, yollar zarar gördü, elektrikler kesildi, tren rayları bozuldu. Havalimanlarındaki pistlerde aşırı sıcak nedeniyle bozulmalar meydana geldi, uçuşlar aksadı. Birçok ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

İnsan kaynaklı olanlar dışında(rant, talan); dünyada  milyonlarca hektarlık orman alanı küresel ısınma sebebiyle heba oldu, milyonlarca canlı öldü. Dünyanın dört bir yanında normalin dışında kuraklıklar ve seller yaşanmaya devam ediyor.

Küresel ısınma uzun süreli sert kuraklıklara ve olağanüstü hava koşullarına yol açıyor. Ortalama sıcaklıklar artıyor, atmosfer ve okyanuslar ısınıyor, denizler yükseliyor, çöller büyüyor, kar ve buz miktarları azalıyor. İklimdeki değişim sel, fırtına gibi doğal afetlerin artmasına ve okyanusların asitlik derecesinin değişmesine, ormanların daha kolay ve daha uzun süreli yanmasına, bitki ve meyvelerin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. 

"Küresel ısınma bundan daha güzel anlatılamazdı"

Bilim adamlarının karşı karşıya bulunduğumuz tehlikeyi anlatan açıklamaları bir yana; insanların duruma farkındalık yaratmak amacıyla yaptıkları da dikkat çekiyor.

''Düşünen dişi aslan'' isimli twitter kullanıcısının ''Küresel ısınma bundan daha güzel anlatılamazdı'' diyerek sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraf dikkat çekti.

 İşte ''küresel ısınmanın insan hayatını da yok edeceği''ni anlatan, paylaşım ve yorum yağan performans sanatçılarının fotoğrafı

"Küresel ısınma bundan daha güzel anlatılamazdı. Eriyen buz dağlarına farkındalık yaratmak için, Almanya’nın Köln kentinde, dar ağacı kurup, boyunlarına urganları geçiren ve ayaklarının altına erimekte olan buzları yerleştiren performans sanatçıları..."

Peki küresel ısınmayı engellemek için ne yapabiliriz?

İşte 10 maddede ''küresel ısınmayı'' azaltmak için günlük hayatımızda yapmamız gerekenler

1- Elektronik eşyaları stand-by konumda bırakmayın ya da fişlerini prizden çekin.

2- LED ampuller ve enerji dostu elektronik eşyalar kullanmak

3- Ütü, saç kurutma makinesi, fırın gibi malzemeleri çok sık kullanmayın

4- Çamaşır deterjanı, yumuşatıcı, şampuan, çamaşır suyu kullanmaktan kaçının

5- Evdeki ısı yalıtımını artırın, kışın ev içinde dahi kalın giyinin

5- Isıtma sistemleri doğal gaz ve petrol bazlı değil, elektrikli olmalı

6- Evde güneş panelleri, elektrikli ve hidrojenli araçlar

7- İşinize toplu taşıma ya da bisikletle gidin

8. Mevsiminde sebze meyve yiyin, yerel ürünler tüketmeye çalışın

9- Paketli gıdaları azaltın, tek kullanımlık plastikler kullanmayın

10- Evinizde bitki, çiçek, sebze ve meyve yetiştirin

İlgili Haberler