Küresel ısınma nedeniyle deniz canlıları kutuplara ilerliyor

Küresel ısınma nedeniyle deniz canlıları kutuplara ilerliyor
Üç yüzden fazla deniz canlısı üzerinde yapılan küresel analize göre, memelilerin, planktonların, balıkların, bitkilerin ve deniz kuşlarının sayısı iklimimiz ısındıkça değişiyor.

Bristol ve Exeter üniversiteleri yaklaşık üç yüz deniz canlısının üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmada küresel ısınma nedeniyle bu türlerin kutuplara doğru yer değiştirdiği ortaya çıktı. Soğuk bölgelerde türlerin sayısı artar ve iklim değişikliği nedeniyle daha önce yaşanmaz olan yerler doğal ortam haline gelirken, sıcak bölgelerdeki türler, daha da sıcak hale gelen iklimin tolere edilemez oluşundan dolayı düşüş eğiliminde.

Bristol Üniversitesi'nde evrimsel ekoloji profesörü olan Martin Genner, okyanusların sıcaklığının 1 derece arttığı geçen yüzyıl boyunca toplanan verileri incelediklerini söyledi. Bir diğer araştırmacı Louise Rutterford, deniz canlıların sayısının soğuk kutup bölgeleriyle sıcak ekvator bölgeleri arasında sınırlı olduğunu söylerken, iklim değişikliğiyle birlikte ısınan denizler nedeniyle türlerin sayısının kutup bölgelerine doğru gidildikçe artmasını tahmin ettiklerini belirtti. Rutterford, ekvator bölgelerindeki türlerin sayısının da azalacağını çünkü daha da ısınan denizlerin yaşama olanak tanımamaya başlayacağını düşündüklerini aktardı.