Adı geçen yıl okuldan silinen onurlu komutan Albay Reşat Çiğiltepe unutulmadı

Adı geçen yıl okuldan silinen onurlu komutan Albay Reşat Çiğiltepe unutulmadı
Vatanın bağrından düşmanın söküp atan Büyük Taarruz’un başladığı 26 Ağustos’un 99. yılında fedakarlık ve onurun simgesi Albay Reşat Çiğiltepe’ye yapılan büyük ayıp tekrar akıllara geldi.

Türk milletinin istiklaline giden yolda en büyük adımlardan biri olan Büyük Taarruz’un akıllarda kalan en önemli olaylardan biri, taarruzun ikinci gününde 57’inci Tümen Komutanı Albay Reşat’ın Atatürk’e söz verdiği sürede Çiğiltepe’yi alamadığını düşünerek intihar etmesidir.

Soyadını Atatürk’ün verdiği Albay Reşat Çiğiltepe’nin adı, Ankara-Mamak’taki ortaokuldan bir yıl önce silinmişti. Fedakarlığıyla Atatürk''ü ağlatan Albay Reşat Çiğiltepe’nin anısını yaşatan okulun adının ''tadilat'' karşılığı değiştirildiği öğrenilmişti.

ATATÜRK İLE ALBAY REŞAT ÇİĞİLTEPE ARASINDAKİ SON KONUŞMA

27 Ağustos 1922. Yunan Ordusu Çiğiltepe’de. 57’nci Tümen Komutanı ise Albay Reşat. Düşmanla savaşırken Atatürk ile Albay Reşat arasında gözyaşlarına boğduran bu son konuşma geçti.

SAAT 10.30

ATATÜRK: Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?

ALBAY REŞAT: Komutanım, yarım saat sonra alacağız.

SAAT 10.45

ATATÜRK: Düşmanın halen direndiğini görüyorum.

ALBAY REŞAT: Mutlaka alacağız.

SAAT 11.00

ATATÜRK: Reşat Bey’i istiyorum.

ALBAY REŞAT’IN ERİ: Komutanım Reşat Bey tepeyi alamadığı için intihar etti.

SAAT 11.45

Atamızın telefonu çalar: “Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası’na doğru kaçmaktadır, arz ederim”

İlgili Haberler