Bu habere inanmayın. Sosyal medyada elden ele dolaşıyor

Bu habere inanmayın. Sosyal medyada elden ele dolaşıyor
Rusya Kanada arasında yer alan kutup bölgesinde Ay tutulmasının görüntüleri olduğu iddia edilerek paylaşılan videonun gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Videonun dijital ortamda oluşturulduğu tespit edildi.

Sosyal medyada elden ele dolaşıyor

Sosyal medyada yaygın şekilde gerçek hayattan sanılarak paylaşılan Rusya ve Kanada arasında yer alan Sibirya çevresinde Kutup bölgesinde Ay’ın hareketlerini yansıttığı iddiasıyla paylaşılan videonun gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Söz konusu videoda, dün gündüz saatlerinde Ay’ın doğması ve ardından güneşi perdeleyerek tutulma yaşandığı görüldü.

Görüntünün, Aleksey__nz uzantılı sosyal medya profilinin CGI/VFX girişiminin eseri.

Videonun gerçeği yansıtmadığının diğer göstergesi ise Ay’ın hareketleri… Ay’ın hareketleri ne kutup bölgesinden ne de Dünya’nın diğer bölgelerinden paylaşılan videodaki gibi görülemez.

Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı videodakinden farklılık arz etmektedir. Ay’ın Dünya etrafındaki turu 27,3 gün sürmektedir. Ay’ın kendi çevresindeki dönüşü de yaklaşık olarak aynı süreyi (27,322 gün) almaktadır. Ay’ın ve Dünya’nın dönüş hızlarının yakınsaması nedeniyle Dünya’dan aynı noktadan Ay’ın aynı yüzü gözlemlenir.

Bilim kurgu filmlerini andıran videoların dijital ortamda oluşturulduğu ve sosyal medyada paylaşılan her paylaşımın gerçek olmadığı bir kez daha kanıtlandı.