Mahfi Eğilmez Merkez Bankası'nın rezervleri hakkında son noktayı koydu

Mahfi Eğilmez Merkez Bankası'nın rezervleri hakkında son noktayı koydu
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Erdoğan'ın rezerv açıklaması ve IMF’den alınan 6.3 milyar dolar SDR’den sonra tartışmalara konu olan Merkez Bankası’nın rezervlerini köşesine taşıdı.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez IMF’den alınan 6.3 milyar dolarlık SDR yardımından sonra uzun bir süredir gündemden düşmeyen Merkez Bankası rezervlerini kendi sitesindeki köşesinden kaleme aldı.

Geçtiğimiz ay AKP’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Merkez Bankası rezervlerimiz şu an 109 milyar seviyesinde. Süreci tamamlanan işlemlerle yakında 115 milyar doların üzerine çıkacak” ifadeleri tartışmalara neden olnuştu. ‘Süreci tamamlanan işlemler’ cümlesiyle Erdoğan’ın IMF’den gelecek 6.3 milyar doları kastettiği belirtilirken açıklanan rezervinde brüt rezerv olduğu ortaya koyuldu.

MERKEZ BANKASI NET REZERVİ EKSİ 39.8 MİLYAR DOLAR

Brüt rezervin içinde alınan swap anlaşmalarıyla alınan borçlar gibi paralarında bulunduğunu, ekonomik veriler bakımından asıl olanın net rezervlerin olduğunu belirten ekonomistler Merkez Bankası’nın net rezervlerinin ekside olduğunu öne sürdüler. Söz konusu tartışmalar sürerken Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Mahfi Eğilmez “6,3 milyar Dolarlık SDR takviyesi sonrasında swap hariç net rezervler eksi 39,8 milyar dolar” olduğunu söyledi.

Kendi sitesindeki “SDR’ler Hesaba Girince Rezervleri Nasıl Etkiledi?” başlıklı yazısında Merkez Bankası’nın net rezervleri hakkında bilgiler veren Eğilmez IMF’den gelen 6,3 milyar dolar tutarındaki SDR’nin rezervlere eklendiğini belirtirken 27.08.2021 tarihli ''TCMB Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Tablosu''nu paylaştı.

Tabloyu yayınladıktan sonra analiz eden Eğilmez “6,3 milyar Dolarlık SDR gelmeden önce bu tutar 1.394 milyar Dolar idi. Görüleceği gibi 6,3 milyar Dolarlık yeni SDR tahsisi de hesaplara girince brüt rezervlerimiz yükselmiş bulunuyor.” diye yazdı.

TCMB’nin brüt, net ve swaplar hariç net rezervlerini de tabloyla takipçilerine gösteren Eğilmez “6,3 milyar Dolarlık SDR takviyesine karşın swaplar hariç net rezervlerin eksi 40 milyar dolara yakın düzeyde seyretmesi, Türkiye’nin karşısında, dış kaynak elde etme konusunda en önemli engellerden birisi olarak durmaya devam ediyor.” cümlesiyle yazısını tamamladı.

İlgili Haberler