Manchester saldırganı Türkiye'den geçmiş!

Manchester saldırganı Türkiye'den geçmiş!
Libya asıllı Abedi'nin saldırıdan 4 gün önce İstanbul'dan İngiltere'ye geçtiği iddia edildi. Reuters'a konuşan Türkiye'den yetkililer ise, "İstanbul üzerinden Avrupa'ya geri döndü. Bize bilgi gelmediği için onu engellemedik" dedi.

Alman istihbaratı, Manchester’daki Ariana Grande konserinde 22 kişiyi öldüren ve yüzü aşkın insanı yaralayan 22 yaşındaki Libya asıllı Salman Abedi’nin saldırıdan 4 gün önce Türkiye’den İngiltere’ye geçtiğini öne sürdü.

Aralarında Türk asıllı Martyn Hakan Hett’in de olduğu çoğu çocuk ve genç 22 kişiyi katleden Abedi ile ilgili bu iddia Financial Times’ta bugün yer aldı.

Alman istihbarat biriminde görevli yetkililer Manchester’da dünyaya gelen Abedi’nin saldırıdan 4 gün önce İstanbul’dan Düsseldorf aktarmalı olarak İngiltere’ye geçtiğini iddia etti. Financial Times’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye hükümetinin Abedi hakkında İngiliz yetkililere Çarşamba sabahı bir dosya gönderdiğini söyledi.

Türkiye: Bilgi olmadığı için engellenmedi

Öte yandan AFP’ye konuşan Türkiye’den bir yetkili, “Abedi’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan transit geçtiğini söyleyebilirim” derken, Türk yetkililere Abedi ile ilgili bir bilgi gelmediğini söyledi.

Reuters’a konuşan Türkiye’den yetkililer ise, “Manchester bombacısı önce Avrupa’daydı, daha sonra ‘üçüncü bir ülkeye geçti daha sonra İstanbul üzerinden Avrupa’ya geri döndü. Bize bilgi gelmediği için onu engellemedik” ifadesini konuştu.

İngiliz yetkililer Abedi’nin IŞİD ya da El-Kaide benzeri başka örgütlerle bağlantısı olup olmadığını araştırırken, İngiliz istihbarat birimleri IŞİD’in saldırıyı üstlenmesine temkinli yaklaştıklarını kaydetti.

Abedi’nin saldırıdan önce Suriye’de zaman geçirip geçirmediği konusunda bir açıklama yapılmadı.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, saldırganın Manchester’a Libya’dan geçtiğini söylerken Fransız yetkililer de İngiliz makamların Abedi’nin Suriye’ye gitmiş olabileceği iddiası üzerinde durduğunu kaydetti.