Marmara Denizi'nde iki yeni çayır alanı tespit edildi

Marmara Denizi'nde iki yeni çayır alanı tespit edildi
Deniz çayırlarının korunmasına yönelik Türk Deniz Araştırmaları ve İş Bankası ortaklığında başlatılan "Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları" projesinde heyecanlandırıcı bir gelişme yaşandı. Marmara Denizinde milyonlarca canlıya yaşam alanı olan iki yeni çayır alanı keşfedildi.

Dünyanın dört bir yanındaki sığ sularda bulunan deniz çayırları, 6 kıtadaki 159 ülkede, 300 bin kilometrekareden fazla alanda varlığını gösteriyor.

Dünyadaki okyanus tabanının yüzde 0,1'i gibi çok çok düşük bir alanı kaplamasına rağmen milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan deniz çayırları, en yaygın kıyı habitatları olarak biliniyor.

Mikropları filtreleyerek su kalitesini artıran, karbon yutağı görevi üstlenerek okyanuslardaki karbonun yüzde 18'ini depolayan deniz çayırları işlevi sayesinde iklim değişikliğine karşı güçlü bir koruyucu kalkan görevi üstleniyor.

ekran-goruntusu-2024-03-01-151622.png

Zararlı Mercan resiflerini, okyanus asitlenmesini baskılayarak, sahil bölgelerini ise kıyıya vuran şiddetli dalgaların şiddetini yumuşatarak koruyan deniz çayırlarının yaygınlığında kirlilik, iklim değişikliği, düzensiz balıkçılık ve teknecilik faaliyetleri gibi etkenler nedeniyle 1930'lardan beri azalmalar gözlemleniyor.

Küresel deniz çayırlarının sadece dörtte biri koruma altındaki alanlarda bulunurken, her yıl denizlerdeki deniz çayırlarının yüzde 7'sinin yok olduğu düşünülüyor.

1 MART DÜNYA DENİZ ÇAYIRLARI GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, deniz çayırlarının korunmasına yönelik farkındalığın artırılması için 2022'nin mayıs ayında aldığı kararla, 1 Mart'ı "Dünya Deniz Çayırları Günü" olarak kabul etti.

İlki geçtiğimiz yıl kutlanan Dünya Deniz Çayırları Günü'nün ikincisi, bu yıl Marmara Denizi'nden gelen güzel bir haberle kutlanıyor. Marmara Denizi'ndeki Posidonia oceanica deniz çayırlarının korunması için Türkiye İş Bankası ve TÜDAV tarafından başlatılan "Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları" projesinde Marmara'da iki yeni deniz çayırı alanı tespit edildi.

ekran-goruntusu-2024-03-01-144225.png

2 ÇAYIR’IN DAHA BULUNMASI İLE TOPLAM SAYI 280’E ULAŞTI

Projenin başlamasıyla 2023'ün temmuz, ağustos ve eylül aylarında Erdek, Narlı Köyü ve Paşalimanı Adası'nda gerçekleştirilen arazi çalışmalarında hava ve coğrafi koşullara bağlı olarak tüplü ve tüpsüz dalışlar, manta çekme yöntemi, uzaktan görüntüleme ve uydu teknolojisi teknikleri kullanılarak ölçümler yapıldı.

Önceki çalışmalardan elde edilen bulgularda, Kapıdağ Yarımadası'nın batısındaki Paşalimanı Adası'nın kıyı şeridinde 3,13 kilometre boyunca, 35,1 hektarlık alanda, 8 kilometre uzunluğunda Posidonia oceanica deniz çayırı alanı tespit edilmiş, bu alandaki deniz çayırı yatağının başlangıç ve bitiş itibarıyla tek parça olduğu belirtilmişti.

Yeni çalışmada ise aksine çok parçalı bir yapı olduğu, söz konusu alanda 278 adet deniz çayırı yatağı bulunduğu tespit edildi. Bu yatakların derinliği 0,8 metre ile 6,4 metre arasında değişiyor.

ekran-goruntusu-2024-03-01-144210.png

Sürdürülen çalışmalar sonunda 2 yeni deniz çayırı yatağının daha bulunmasıyla bu alandaki deniz çayırı yatağı sayısı 280'e yükselirken yeni bulunan deniz çayırı yataklarının toplam büyüklüğü 2,264 hektar olarak ölçüldü.

DENİZ ÇAYIRLARINA DAİR EĞİTİMLERE DEVAM EDİLECEK

Deniz çayırlarının korunması noktasında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere herkese önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Deniz çayırlarıyla birlikte yaşayan türlerin belirlenmesi, yabancı türlerin ise eradikasyon çalışmalarını yürüteceğiz. Hayalet ağların toplanması başta olmak üzere dip ve kıyı temizlikleri gerçekleştireceğiz.

Ayrıca proje kapsamında yerel halk ve balıkçılarla bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz. 2023 Aralık ayı itibarıyla Marmara Adası, Avşa Adası, Erdek merkez ve köy okulları olmak üzere toplam 20 okulda 1660 ilk ve ortaokul öğrencisine denizlerimiz ve deniz çayırlarıyla ilgili eğitimler verdik.

Eğitimlere 2024 yılında ilk ve orta dereceli 10 okulda devam edeceğiz."

Öztürk, 1 Mart'ın Dünya Deniz Çayırları Günü olarak literatüre geçmesinin kamuoyunda farkındalık yaratmak için önemli olduğuna fakat deniz çayırlarının önemi ve korunması için neler yapılması gerektiğinin bir gün değil, sürekli gündemde tutulması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

ekran-goruntusu-2024-03-01-144219.png