Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Belirtileri nelerdir?

Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Belirtileri nelerdir?
Edirne’de 8 köyde görülen ve kısa sürede büyük bir paniğe neden olan mavi dil hastalığı sonrasında köyler Ekim ayı sonuna kadar karantina altına alınırken vatandaşlarda mavi dil hastalığı insalara bulaşır mı sorusuna yanıt aradı.

Edirne’de 8 köyde bulunan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı paniği de beraberinde getirdi. Köylerin Ekim sonuna kadar karantina altına alınması sonrasında mavi dil hastalığı bulaşıcı mı sorusu da akıllara geldi. Köye giderek hayvanlardan numune alan ekipler de gerekli aşı ve tedavi çalışmalarını gerçekleştirdi.

Mavi dil hastalığı nedir?

Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani geviş getirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Hastalığa yol açan patojen Reoviridae ailesinin Orbivirus cinsinden olup mavi dil hastalığı virüsü olarak isimlendirilir.

Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı?

Mavi dil hastalığı tüm geviş getiren hayvanlarda görülebilir. Virüs hayvanlarla veya yünle temas yoluyla veya süt tüketimi yoluyla bulaşmadığından BT ile ilişkili herhangi bir halk sağlığı riski yoktur.

Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir?

Sokucu sinek tarafından kan emme sırasında etkeni alan hayvanda ilk belirtiler 7 gün sonra görülmeye başlar. Bu süre hayvanın ırkına ve bireysel direncine göre uzayıp kısalabilir. Örneğin merinoslar diğer koyun ırklarına göre çok daha duyarlıdır ve çok daha fazla etkilenir. Kuzular da koyunlardan daha duyarlıdır.

Mavi dil hastalığı tedavisi

Mavi dil hastalığında öncelikle teşhisin ardından karantina başlar. Sonrasında aşılama süreci ile tedaviye başlanır. Aşılar ilkbaharda ve kırkımdan 3-6 hafta önce uygulandığında daha fazla bağışıklık sağlar. Ancak aşının koçlarda geçici kısırlık yapması nedeniyle koçlar, koç katımından sonra aşılanmalıdır. Mavi dil aşısı gebe hayvanlarda da yavru atmalara ve anomalili kuzu doğumlarına neden olduğundan gebe hayvanlara da aşı uygulaması tavsiye edilmez.