ABD ile Rusya Suriye için uzlaştı

ABD ile Rusya Suriye için uzlaştı
Suriye’de çözüm için Viyana’da temelleri atılan yol haritasını Washington ve Moskova teyit etti. Lavrov ve Kerry, mutabakatın yarın New York’ta düzenlenecek toplantının ardından BM tarafından benimsenmesini beklediklerini açıkladı

ABD ile Rusya Suriye için uzlaştı

ABD ve Rusya Suriye için uzlaştı

Kerry’nin Moskova ziyaretinin ardından Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin nasıl olacağı konusunda temel prensipler üzerinde anlaşmaya varıldı.

ABD ve Rusya, Viyana’da temelleri atılan Suriye çözüm sürecinin yol haritası, Cuma günü New York’ta düzenlenecek toplantının ardından BM tarafından benimseneceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Moskova ziyaretinin ardından yapılan açıklamada, Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin nasıl olacağı konusunda temel prensipler üzerinde bir uzlaşıya varıldığı ifade ediliyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tarafların anlaşmazlıkları çözmek için müzakerelere devam edeceğini belirtirken, Kerry başta Suriye’deki hangi grupların terörist olarak tanımlanacağı konusunda bazı alanlarda uzlaşıya vardıklarını belirtti. Rusya’nın 30 Eylül’de başlayan Suriye hava operasyonlarında IŞİD’den çok Batı tarafından desteklenen muhalif grupları hedef aldığı yönünde eleştiriler dile getiriliyordu. Rusya ise “Sadece terörist grupları hedef alıyoruz” diyordu. Moskova’da Lavrov’un yanı sıra Rusya lideri Vladimir Putin’le de görüşen Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği konusunda ise sonuç alamadı. ABD, Suriye’deki siyasi geçiş sürecinde Esad’ın sadece önceden belirlenmiş kısıtlı bir süre daha göreve devam edebileceğini savunuyor. Rusya ise Esad’ın Suriye’deki tek meşru muhatap olduğunu, Esad’ın geleceğine de ancak Suriye halkının karar verebileceğini vurguluyor.

Ilımlı mesajlar

Kerry, politika olarak Rusya’yı izole etmek gibi bir yaklaşımlarının bulunmadığını söyledi. Moskova’daki temasları çerçevesinde Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, “Moskova’nın, gerçek düşman IŞİD’le savaşması durumunda ABD, IŞİD’le mücadelede Rusya ile çalışmaya hazırdır” diye konuştu.  “Suriye’yi, Rusya ile çok büyük ölçüde aynı şekilde görüyoruz” diyen Kerry, Washington ile Moskova’nın aynı tehdidin farkında olduğunu belirtti, Rusya Devlet Başkanı Putin ve mevkidaşıyla verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.