Mısır'da ulusal diyalog görüşmeleri

Mısır'da ulusal diyalog görüşmeleri
Mısır'da ulusal diyalog görüşmeleri

Mursi'nin başkanlığındaki görüşmelerde, anayasadaki ihtilaflı maddeleri ele alacak komite kurulması kararı alındı.

Mısır'da son 4 gün içinde çok sayıda kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarının ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin çağrısıyla başlayan ulusal diyalog görüşmelerinde, anayasal düzenlemelerin ele alınacağı bir komite oluşturulması kararlaştırıldı.


Mursi'nin başkanlığını yaptığı görüşmelere katılan El-Vasat Partisi Başkanı Ebu el-Ala Mazi, yaptığı açıklamada, anayasadaki ihtilaflı maddeleri ele almak üzere 10 kişiden oluşan bir komite kurulması kararı aldıklarını, komitede 4 koltuğun, diyalog çağrısına olumsuz cevap veren Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC)'den seçilmek üzere boş bırakıldığını söyledi. Liberal eğilimli El-Hadara (Medeniyet) Partisi Başkan Yardımcısı Hatim Azzam ise, görüşmelerin olumlu ve verimli geçtiğini, kurulması planlanan komitenin sadece anayasal düzenlemelerle ilgilenmeyip, gelecek meclis seçimleri ve güvenlik konularında da çalışmalar yürüteceğini belirtti. Azzam, "Komite, partilerin önerileri doğrultusunda oluşturulacak.


Cumhurbaşkanı ve görüşmelere katılan parti temsilcileri, toplantının sonuçlarına bağlı kalacaklarını açıkladılar" dedi.


Başkan Yardımcısı Azzam, dün yapılan toplantıda Cumhurbaşkanı Mursi'nin, olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı kararlarının nedenlerine ilişkin açıklama yaptığını ve krizi çözmek amacıyla bir yol haritası belirlenmesi konusunda hazır olduğunu ifade etti.


Ulusal diyalog görüşmelerine, Güçlü Mısır Partisi (GMP) Başkanı Abdulmunim Ebu'l-Futuh, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Başkanı Muhammed Said el-Katatni, El-Vasat Partisi Başkanı Ebu el-Ala Mazi, Nur Partisi Başkanı Yunus Mahyun'un yanı sıra kamuoyunu etkileme gücü olan bazı kanaat önderleri katılmıştı.


Öte yandan aralarında Amr Musa, Muhammed el-Baradei, Hamdin Sabbahi ve El-Vefd Partisi Başkanı Es-Seyyid el-Bedevi'nin bulunduğu liberal ve sol eğilimli birçok partiyi bünyesinde barındıran UKC, dün yaptığı açıklamada, Mursi'nin ulusal diyalog çağrısına olumsuz cevap vermiş, diyalog çağrısını kabul etmek için aralarında anayasal düzenlemelerin yapılacağı komite oluşumun da yer aldığı 3 şart ileri sürdüklerini belirtmişti.