Jandarmaya da 'Gezi' ikramiyesi

Jandarmaya da 'Gezi' ikramiyesi
Jandarmaya da 'Gezi' ikramiyesi

Taksim’de başlayıp kısa sürede Türkiye geneline yayılan protestolarda görev yapan polislerin yanı sıra askerlere de 24 maa

Taksim’de başlayıp kısa sürede Türkiye geneline yayılan protestolarda görev yapan polislerin yanı sıra askerlere de 24 maaş ödül verilecek.

Haber: Necdet Pekmezci

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemlerinde kesenin ağzını açtı. Erdoğan, Taksim Gezi Parkı   eylemlerinde aşırı güç kullandıkları için günlerce tartışmaların odak noktası olan ve büyük tepki çeken polise ikramiye verme kararı alırken buna jandarmayı da ekledi. Eylemin ilk günü Ankara’da Başbakanlık Merkez Binasını korumaya alan jandarma kuvveti başta olmak üzere İstanbul ve diğer illerde görev yapanların da 24 maaşlık  ikramiyeden faydalanacakları kaydedildi. Buna göre 24 maaş  ikramiye hakkı kazanan rütbeli jandarma  görevlileri, 800 ile bin lira arasında değişen miktarda para alacak. Öte yandan Gezi parkı ikramiyesinde jandarma erleri de unutulmadı. Rütbeli personelin yanı sıra olaylarda görev alan er ve erbaşların da ikramiyeden faydalandırılacakları öğrenildi. Söz konusu personelin isim listesi de Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istendi.

Asker gaz sıkmaz
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ikramiye uygulamasının jandarma tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Hükümetin olaylarda jandarmayı görevlendirmesinin yanlış anlaşılabileceğini belirten Eslen, şöyle konuştu: “Polise veriyorsan Jandarmaya da vereceksin. Burada bir kırılma olur ve çok dikkatli olunmalıdır. Haki üniformalı askerlerin halkın üzerine gaz sıkması doğru değildir. Jandarma asker üniforması taşıyor. Halk jandarmayı karşısında görürse asker görmüş gibi kabullenir. Ben olsam jandarmayı bu olaylarda kullanmam. Neticede Türk askeri toplumun üzerine, gençliğin üzerine gaz sıkıyor ve bu iyi bir görüntü değil. Halk bunu jandarma olarak yorumlamaz, haki üniformayı gördüğünde asker olarak algılar. TSK’nın görevi değiştirilmişti. Sınırı koruyacak ve sınır ötesi tehditlere karşı görev yapacak. Görüyoruz ki Silahlı Kuvvetler iç tehditlere karşı kullanılabiliyor. Burada da bir çelişki ortaya çıkıyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nın çok dikkatli olması gerekir.”