Başarı mental dayanıklılıkla geldi

Başarı mental dayanıklılıkla geldi
Bakü’deki Trambolin Jimnastik Dünya Kupası’nda milli sporcularımız Sena Elçin Karakaş ve Sıla Karakuş, Türkiye’nin ilk altın madalyasını kazandılar.

20 yıldan fazladır karate branşında pek çok başarıya imza atan milli sporcu, Psikolog ve aynı zamanda Altınbaş Üniversitesi Klinik Psikoloji lisansüstü öğrencisi Selvanur Akkurt, sporculara başarılı olabilmeleri için kaygı, konsantrasyon, özgüven ve hatta öfke kontrolü gibi konularda da antrenmanlı olmaları gerektiğini söyledi.

Aktif spor hayatına devam eden, Avrupa ve uluslararası maçlarda birçok madalya sahibi olan Selvanur Akkurt, psikoloji eğitimi üzerine Altınbaş Üniversitesi''nde Klinik Psikoloji lisansüstü eğitimini de tamamlamak üzere. Sporcu kimliği ve psikoloji eğitimini bir araya getirerek sporculara psikolojik destek sağlayan Selvanur Akkurt, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı TOHM merkezinde sporcularla moral, motivasyon ve odaklanma gibi konularda çalışmalar yapıyor. Bir sporcunun başarıyı yakalaması ve sürdürebilmesi için mental anlamda kaygılarından arınması ve konsantrasyon bozukluğu sorunlarını halletmiş olmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Selvanur Akkurt, “Sporcuların yüksek hedeflere ulaşabilmeleri için yaptıkları fiziksel antrenmanlar, sürecin %50’sini oluşturuyor ise diğer kalanıda sağlıklı bir psikolojidir” şeklinde ifade etti. Kendi profesyonel sporcu deneyimlerinden örnekler vererek 2 konu arasında denge kurulmasının öneminde değindi. “Antrenman sonrasında dinlenmem gereken zamanlarda pek çok sporcu gibi rahat olamıyordum. Çünkü başka sorumluluklarım da vardı, lisans hayatım devam ediyordu, derslerim, sınavlarım yoğundu. Nasıl bir denge kuracağım konusunda bocaladığım, desteğe ihtiyaç duyduğum oldu. Genç sporculara önerim bu konularda mutlaka profesyonel bir destek almalarıdır” diye konuştu.

“Sporcu zihinsel anlamda da antrenmanlı olmalı”

Sporda başarı için fiziksel olarak hazırlanmanın yeterli olmadığını belirten Selvanur Akkurt, “İşin psikolojik tarafı gözle görülmediği için kaçırdığımız bir kısım. Sporcu eğer zihinsel anlamda da antrenmanlı değilse başarısını sürdüremez. Kaygı, konsantrasyon, özgüven ve hatta öfke kontrolü gibi konular devreye girdiğinde sporcu bunlarla nasıl başa çıkacağını bilmeli.” şeklinde ifade etti. Psikolojik desteğe en çok, sakatlık sonrası spora dönüşlerde ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Milli Karateci, “Bu durumda sporculara yönelik uygulanan bazı yöntemler var. Mutlaka yetkili bir kişiden destek alarak kendilerini yeterli düzeye getirmeye çalışsınlar” dedi.

“Spor psikolojisinin önemi Türkiye de henüz yeterince anlaşılmadı”

Sporcunun psikolojisik ve mental destek alması, bunun programının ama konusu yapmasının Türkiye de henüz yeterince yaygınlaşmadığını işaret eden Selvanur Akkurt, sporcunun potansiyelini açığa çıkarması, sürdürebilmesi için zihinsel ve psikolojik destek alması, başarı oranını doğrudan yükseltiğine işaret ediyor. Performanslarını, potansiyellerini gelebilecekleri en iyi seviyeye gelmeleri konusunda destek sağlamak ve orda tutabilmeleri için çeşitli teknikler ve yöntemler kullanmaları gerektiğini dile getirerek, “Baku’den altın madalya ile dönen genç sporcuları kutluyorum. Uluslararası arenada elde edilen bu başarılar, ülke tanıtımımıza da büyük katkı sağlıyor. Bu tip ulusal başlarılar 7’den 70’e tüm toplumu ortak bir duyguda birleştirebiliyor. O nedenle daha fazla gencimizi farklı branşlarda başarıya taşıyacak programları uygulamak çok önemli.”dedi.

Selvanur Akkurt’un aldığı dereceler:

- Ümit, genç ve u21 yaş altı Avrupa şampiyonası (2016) Avrupa üçüncülüğü. / Kıbrıs

-Üniversiteler Avrupa Karate şampiyonası (2015) Avrupa şampiyonluğu

- Üniversiteler Türkiye Şampiyonası (2015-2018); Türkiye şampiyonluğu (3 kez üst üste)

-Türkiye şampiyonası (2008-2014) yılları 6 Türkiye birinciliği, 1 Türkiye ikinciliği ve 5 Türkiye üçüncülüğü

-Ümit, genç ve u21 yaş altı Balkan şampiyonası- Balkan şampiyonluğu