Merkez Bankası'ndan döviz hamlesi

Merkez Bankası'ndan döviz hamlesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılıkları 200 baz puanlık artışa gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yabancı para zorunlu karşılık uygulaması ve oranlarında değişikliğe gitti. Yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verildiği belelirtildi. Merkez Bankası’na göre, bu kararla, piyasadan yaklaşık 2.9 milyar dolar likidite çekilecek.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Finansal istikrarı ve reel kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasını desteklemek amacıyla;

Yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına, Türk lirası reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankaların bu artıştan etkilenmemesini teminen söz konusu oranların bu bankalar için 200 baz puan daha düşük uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.

Söz konusu değişikliğin, 10 Ocak 2020 tarihinde başlayacak olan 27 Aralık 2019 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.