Çevre Bakanı’ndan Müftü tayini!

Çevre Bakanı’ndan Müftü tayini!
Çevre Bakanı’ndan Müftü tayini!

Trabzon Müftüsü Veysel Çakı’nın, Denizli Müftüsü olarak atanmasını isteyen Erdoğan Bayraktar, “İl yönetiminden gelen

Trabzon Müftüsü Veysel Çakı’nın, Denizli Müftüsü olarak atanmasını isteyen Erdoğan Bayraktar, “İl yönetiminden gelen serzenişler nedeniyle Müftü Bey’in tayin edilmesi ile ilgili dahlim oldu. İlgili bakanlıktan bunu rica ettim” dedi

 

Önce rotasyon zannetmişler

 

Trabzon, uzun süredir müftü ataması ve perde arkasındaki olayları konuşuyor. AKP’nin Müftü Veysel Çakı operasyonundaki traji-komik olayları Trabzon’da çıkan Günebakış Gazetesi ve yazarı Ali Öztürk’ten öğrendik. Öztürk,  “Müftü Çakı görevinden alındı. İlk duyduğumuzda rotasyon zannettik. Araştırdık, Müftü Bey’i AK Parti Teşkilatı eliyle Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar aldırmış” diye yazdı.

 

Bakan’a sordular, doğruladı

 

Yine, meslektaşımızdan öğreniyoruz ki, Müftü Çakı, Bakan Bayraktar tarafından ’Diyanet İşleri Başkanı’nın direnmesine ve başarılarını anlatmasına’ rağmen tayin edilmiş. Öztürk, olayın peşini bırakmamış, Müftü Çakı ile ilgili yazısının twitter üzerinden Bayraktar’la paylaşıldığını, Bakan’ın da “Evet, Müftü Bey’in tayin edilmesi ile ilgili bir dahlim oldu. İlgili bakanlıktan bunu rica ettim” dediğini ortaya çıkardı.

 

Bozdağ bu iddiaya ne diyecek

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na not bıraktım. Ne söyleyeceklerini çok merak ediyorum! Denizli’ye tayini çıkan Müftü Veysel Çakı’ya gelince; hâlâ Trabzon’da. Bayram sonrası Denizli’deki görevine başlaması bekleniyor. Trabzon’daki AKP zihniyeti ile Denizli’deki AKP zihniyeti arasında fark yaşamayacağına yüzde yüz eminim.

 

Ahmet Takan'ın yazısı

 

AKP’nin son Diyanet işi!..

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın AKP’nin arka bahçesi haline nasıl getirildiğini, Müftü ve yardımcılarının iktidar partisi teşkilatları tarafından nasıl baskı altında tutulup görev yerlerinin değiştirildiğini veya görevden alındığını defalarca yazdık.
AKP’nin aynı zamanda politika bürosu olarak çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı yine önemli(!) bir icraata imza attı. Son Müftüler kararnamesine de baktığınızda görürsünüz. Trabzon’da çok sevilen Müftü Veysel Çakı görevinden alınarak Denizli’ye atandı. Hemen,  “Ne var bunda? Rutin bir tayin işlemi işte!”  diyip geçmeyin.
Trabzon’da her daim birinci gündem maddesi Trabzonspor’dur. Ama bu sefer Müftü ataması ve perde arkasındaki olaylar onu da geçti. AKP’nin Veysel Çakı operasyonundaki traji-komik olayları Trabzon’da çıkan Günebakış Gazetesi ve yazarı Ali Öztürk’ten öğrendik. Trabzon gündeminde sıkışan bu olayı tüm Türkiye’nin yakından öğrenmesini istedim.
Yazar Ali Öztürk’ün, 18 Temmuz’da,  “Siyasetin Ağlattığı Başarı... Güle Güle Müftü Çakı...”  başlıklı yazından;
“Müftü Çakı görevinden alındı. İlk duyduğumuzda rotasyon zannettik. Üzüntümüzü ilettik. Ama Müftü Bey’i üzüntülü gördük. Hem de çok üzüntülü. Adeta gözyaşı dökecek kadar üzüntülü... Konuşmak istedik, sadece vedaya izin verdi. Ama üzüntüsü üzüntümüzdü. Peşini bırakmadık. Sorduk soruşturduk, araştırdık ve olaylara vakıf olduk. Müftü Bey’i AK Parti Teşkilatı eliyle Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar aldırmış. Üstelik Diyanet İşleri Başkanı’nın direnmesine ve başarılarını anlatmasına rağmen aldırmış. Defalarca aramış. Ne yaptı Müftü Çakı? Yolsuzluk mu yaptı? Görevini bırakıp yattı, cemaatle kavga mı etti? Hakkında şikayet mi var? Görev yapmayan, insanları camiden kovan imamlar haklı, Müftü Çakı haksız!..Müftü’den haksız atama istendi. Yapmadı. Siyasetin haksız taleplerine boyun eğmedi. Başkasının hakkını başkasına yedirmedi.”
Ali Öztürk, bu yazının ardından olayın peşini bırakmamış. 24 Temmuz Çarşamba günkü,  “Siyaset Trabzon’da İki Kez Müftü Sürdü!”  başlıklı  yazısından;
 “Müftü Çakı ile ilgili yazımızı twitter üzerinden paylaşan gazeteci Ali Savaş, yazıyı Bakan Erdoğan Bayraktar’la da paylaşmış. Bakan Bey konuya duyarsız kalmamış ve Ali Savaş’a dönüp açıklamalar yapmış. Şimdi o açıklamaları birlikte tekrar okuyalım; ’Evet, Müftü Bey’in tayin edilmesi ile ilgili bir dahlim oldu. İlgili bakanlıktan bunu rica ettim. Ancak, bana özellikle il yönetiminden gelen serzenişler nedeni ile. Sonra Belediye Başkanımız birkaç kez ısrarla ricada bulundu. Müftü Bey’in tayininin durdurulması ile ilgili. Ben de yeniden ilgili Başbakan Yardımcısı’nı aradım ve bu konuda nötrüm dedim. Ama bir kez tayin yapıldığı söylendi. Ancak, hâlâ il yönetiminde arkadaşların bu anlamda bir sıkıntısı var...’
Bakan Bayraktar bir politikacıdan çok, dürüst bir siyasetçi gibi davranıp yaptığını gizlememiş.”
Haber tekzip edilmediğine göre doğru. Ben yine de Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na not bıraktım. Olup bitenle ilgili ne söyleyeceklerini gerçekten çok merak ediyorum!..
Denizli’ye tayini çıkan Müftü Veysel Çakı’ya gelince.. Çakı, hâlâ Trabzon’da. Bayram sonrası Eylül ayında Denizli’deki görevine başlaması  bekleniyor. Trabzon’daki AKP zihniyeti ile Denizli’deki AKP zihniyeti arasında fark yaşamayacağına yüzde yüz eminim.
Ne diyelim?..
Allah sabırlar versin!..

 

İsrail silahları...

 

“Türkiye’ye silah ihracatımız hiçbir zaman durmadı, yeni talepler var” diyen İsrailli generalin şok açıklaması Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptığımız iftar sohbetinin hemen ardından gündeme düştü. Oysa ki Bülent Arınç, Mavi Marmara baskını ardından yaşanan gelişmeleri sorduğumuzda, İsrail ile ilişkiler hakkında sert bir tablo ortaya koymuştu.  “Tazminat konusunda acelemiz yok” diyen Arınç,  “İsrail’in  önce haksız fiilden dolayı tazminat ödemeyi kabul etmesini” ve ikinci şart olarak da  “Gazze ve Filistin konusunda adım atmasını bekledikleri”nin altını çizmişti.
İsrailli generalin açıklamaları Bülent Arınç’ın verdiği fotoğrafa hiç uymadı!
 “Ne oluyor”  sorusuna en doğru cevabı alabilmek adına Genelkurmay Başkanlığını aradım. Resmi kaynaktan şu cevabı 
aldım;
 “O konu ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı’na başvuracaksınız. Projeler, alımlar, onların bütçelendirilmesi faaliyetlerle ilgili MSB size cevap verecektir veya vermeyecektir. Bu konuda herhangi bir açıklama yapamayız.”
Çıkmaz sokaklarda dolaşmak yerine direkt Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a görüşme talebimi not bıraktım.
Dönüş olup da mevzu açıklığa kavuşursa, inanın bana, aldığım bilgileri sizlerden esirgemem!..