Meta, Rusya – Ukrayna savaşına dahil oluyor!

Meta, Rusya – Ukrayna savaşına dahil oluyor!
Meta, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle, bazı ülkelerdeki politikalarını değiştirerek şiddet çağrısı yapanlara izin verecek.

ShiftDelete''den elde edilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi şirketlerin çatı kuruluşu haline gelen Meta, Ukrayna tarafından gelen çağrının ardından Rusya’daki tüm hizmetlerini süresiz olarak askıya aldığını açıklamıştı. Fakat ortaya çıkan yeni bilgilere göre, bundan çok daha fazlasını yaparak savaşın bir tarafı haline gelecek.

Meta, Facebook ve Instagram üzerinde aktif olarak kullanımda olan politikaları nedeniyle nefret söylemleri, şiddet ve yüz kızartıcı vb. paylaşımları engelliyordu. Ancak ortaya çıkan bilgilere göre şirket, Ukrayna işgaline karşı Ruslara ve direkt olarak Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapan kişilerin paylaşımlarına izin verecek.

Hatta şirketin içerik moderatörlerine gönderilen e-postalara göre Meta, bununla yetinmeyecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’ya Rusya, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerde ölüm çağrısı yapan bazı gönderilere geçici olarak izin verecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Meta yetkilisi şunları söyledi:

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak, ‘Rus işgalcilere ölüm’ vb. şiddet içeren konuşmalar gibi normalde kurallarımızı ihlal edecek siyasi ifade biçimlerine geçici olarak izin verdik. Yine de Rus sivillere yönelik inandırıcı şiddet çağrılarına izin vermeyeceğiz.

Bunun üzerine ortaya çıkan bilgilere göre Meta, Rusya, Ukrayna ve Polonya’nın haricinde, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Slovakya’da da ilk planda bu politika güncellemesini hizmete sunacak.

Buna karşılık olarak Rusya’nın ABD büyükelçiliği, Washington’dan Meta’nın hizmete aldığı bu ve benzeri aşırı yanlı faaliyetleri durdurmasını istedi. Konuyla ilgili de şu açıklamayı yaptı:

Meta’nın Ruslara karşı nefret ve düşmanlığı kışkırtmaya yol açan saldırgan ve canice politikası çok çirkin. Şirketin eylemleri, ülkemizde ilan edilen kuralsız bilgi savaşının bir başka kanıtıdır.

İlgili Haberler