Esad çiftinin seçim pozu!

Esad çiftinin seçim pozu!
ABD ve Batı destekli teröristlerin Esad rejimine karşı 2011’den beri sürdürdükleri savaşa rağmen, halk başkanlık seçimi için sandık başına gitti

Suriye’de kanlı iç savaşın üç yıldan uzun süredir devam etmesine karşın, dün başkanlık seçimi yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçimde oy verme işlemi sabah başladı. Yaklaşık 16 milyon seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi TSİ 17.00’de sona erdi. Ülkenin kuzeyinde, Türkiye sınırı yakınlarındaki radikal İslamcı terörist Irak Şam İslam Devleti denetimindeki Rakka kenti dışında kalan ordunun kontrolündeki bölgelerde ve 9600 merkezde oy kullanıldı. Babası Havız Esad’ın ölümünden sonra iktidara gelen Suriye lideri Beşşar Esad’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Seçimde Beşşar Esad’ın rakibi olan iki aday da (Mahir Haccar ve Hasan Abdullah el Nuri), hükümetin onayladığı ve kamuoyunda çok da tanınmayan isimler. Seçimin gözlemcileri de Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi Esad rejimine destek veren ülkelerden. Suriye Başbakanı Vael Halki ülkesi için “tarihi bir gün” yaşadıklarını söyledi. Fransız Le Figaro gazetesine konuşan 54 yaşındaki El Nuri “Esad’la politikalarımız farklı ama Esad’a karşı değilim. Özellikle ekonomi politikalarının kötü olduğunu düşünüyorum” dedi.

İsyancılar karşı
Rejim karşıtlarının oluşturduğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise ülkede düzmece bir seçim yapıldığını iddia etti. ABD ve Batılı ülkelerin desteklediği SMDK Başkanı Ahmed el Carba Suriyelilerden seçimi boykot etmelerini istedi. El-Carba, “Bir kasap, seçim sandıklarının sayısı seçmenlerin başına düşen roketlerin sayısına ulaşsa da, meşru bir Devlet Başkanı olamaz. Demokrasi bebeklerin kafatasları ve insanların cesetleri üzerinde inşa edilemez” dedi. 15 Mart 2011’de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüştü. Rejim güçleri ile isyancılar arasındaki çatışmalar sonucu yaklaşık 162 bin kişi öldü, üç milyon kişi de ülkeden kaçmak zorunda kaldı.  Şam yönetimi seçimlerde aday olmak isteyenlerin son 10 yıldır Suriye’de yaşamasını şart koşmuştu.