Mevlid Kandili bidat mı? İslam'da bidat ne demek?

Mevlid Kandili bidat mı? İslam'da bidat ne demek?
Bugün 17 Kasım Pazar Mevlid Kandili. Bugünü dua ve ibadetler ile geçirecek olan Müslümanlar kandil bidat mı sorusuna yanıt arıyor. Peki, kandil kutlamaları bidat mıdır?

Mevlid Kandili bugün araştırılan en önemli konular arasında yer alıyor. Müslümanların dualar ve ibadetlerle idrak ettiği Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in doğuşunu müjdeliyor. Ancak İslam alimlerinin bazıları ise bugüne karşı çıkmışlar, mevlidi bid’at saymışlardır.

Mevlid Kandili bidat mı?

Bidat arapça sonradan ortaya çıkarılan şeyleri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Dinde ise bidat, Hz. Muhammed’in (sav) izni olmadan dinde yapılan eklemeleri, değişiklikleri ifade etmek için kullanılır. Bu anlayışa göre, Mevlid ibadetin tersi olarak sonradan dine yapılan bir eklemedir. Yani, kandil kıyamette sevap beklenilmeyen, dünya faydası olarak düşülen bir durumdur.

İslam alimi Bediüzzaman, konuyla ilgili kafa karışıklığını şu sözlerle düzetmeye çalışmıştır:

“Mevlid-i Nebevî ile Miraciyenin okunması gayet nâfi (faydalı) ve güzel âdettir ve müstahsen (iyi, hoş) bir âdet-i İslâmiyedir. Belki hayat-ı içtimaiye-i İslâmiyenin gayet lâtif ve parlak ve tatlı bir medar-ı sohbetidir (sohbet sebebidir). Belki hakaik-i imani-yenin ihtarı (hatırlatılması) için, en hoş ve şirin bir derstir. Belki îmanın envarını ve muhabbetullah ve aşk-ı Nebevîyi göstermeye ve tahrike en müheyyic (heyecan uyandıran) ve müessir bir vasıtadır.” (Nursi, Meklubat, s. 281-285)

İslam’da Bidat ne demek?

İslam’da Bidat kelimesi; Hazreti Muhammet’ten sonra ortaya çıkan değişik yargılar ve ilkelerdir.