Mevlüt Çavuşoğlu: "Hafter'i görmezden gelemeyiz"

Mevlüt Çavuşoğlu: "Hafter'i görmezden gelemeyiz"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hafter'in Libya'da bir aktör olduğunu belirterek, "Hafter'ı yok saymamız söz konusu değil" dedi. Çavuşoğlu ayrıca, Fransa'ya yüklenerek, "Silah desteği ile kaosun devamını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye olarak Rusya ile Suriye konusunda çok çaba sarf ettiklerini belirterek, "Rusya ile Türkiye olarak geçmişte Suriye konusunda da çok çabalar sarf ettik. Bizim burada Hafter'i yok saymamız da söz konusu değil. Yani şu anlamda; Hafter de Libya'da bir aktör. Ama bir meşruiyeti yok. Geçmişte Hafter tarafıyla da, Akile Salih'i de Türkiye'ye davet ettik" dedi.

"KAOSUN DEVAMINI SAĞLIYOR"

Libya'da ateşkesin sağlanması için, Rusya'da beklentilerinin Hafter'i ikna etmeleri olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, ayrıca "Libya'da Fransa silah desteği ile kaosun devamını sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ DEVLET BAŞKANI ÇAĞRIDA BULUNDU"

İki ülke olarak Libya'da ateşkes çağrısında bulunduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu gece itibariyle bir ateşkesin sağlanması konusunda iki devlet başkanı bir çağrıda bulundu. Buradaki mutabakata göre biz Türkye olarak meşru yönetim olan Sarrac'ı bu çağrıya destek vermeleri konusunda ikan edecektir. Rusya da Hafter'i ikna edecekti. Biz üzerimize düşeni yaptık" şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"8 Ocakta Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldiklerinde ikili ilişkilerin yanın da malum ABD-İran gerginliği o zaman daha da tırmanıyordu. Aynı şekilde İdlib'deki ateşkesin yeniden tesis edilmesi ve Libya'da siyasi çözümde ilerleyebilmek için bir ateşkesin sağlanması"

"Herkesin işin içinde olması konusunda bir sıkıntımız yok. Buna Hafter de dahil ama önce ateşkese riayet edecek, saldırganlığını durduracak. Ondan sonra siyasi sürece gideceğiz ve önümüzdeki süreçteki Berlin Zirvesi var. Biz bu çabalarımızla Berlin sürecine de katkı sağlıyoruz. Burada alternatif bir inisiyatif içinde olmak gibi bir derdimiz yok. Biz üstlendiğimiz görevi sürdüreceğiz. Siyasi süreç için ne yapılması gerekiyorsa bunu yapacağız"