“Mezhep çatışması” Türkmenleri vuruyor

“Mezhep çatışması” Türkmenleri vuruyor
Türkmen Milletvekili Maruf, “Mezhep çatışması Irak’a hâkim durumda. Kamplarda olan Türkmenlerin mezhep umurunda değildir. Bir an önce Telafer’in temizlenmesini ve evlerine dönmeyi istiyorlar” dedi

Mezhep çatışmaları Türkmenleri vuruyor

“Mezhep çatışması” Türkmenleri vuruyor

Aydın Maruf, “Mezhep çatışması Irak’a hâkim olmuştur. Bu da operasyonları geciktiriyor. Bundan zarar gören Türkmen göçmenler oluyor” dedi.

Irak Türkmenlerinin IŞİD kâbusu bölgede devam ediyor. Telafer ve Musul bölgelerinde hâkimiyetini sürdüren IŞİD’in hücumu bırakıp savunmaya geçtiğini söyleyen Türkmen Milletvekili Aydın Maruf, Irak’taki mezhepsel çatışmaların Musul operasyonunu geciktirdiğini ifade etti. Maruf, “Mezhep çatışması ülkeye hâkim olmuştur. Bu da operasyonları geciktiriyor. Bundan zarar gören Türkmen göçmenler oluyor. Kamplarda olan Türkmenlerin mezhep umurunda değildir. Bir an önce Telafer’in temizlenmesini ve evlerine dönmeyi istiyorlar” dedi. Irak’ta Amerikan güçlerinin Erbil, Musul ve Kerkük bölgelerinde IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenlediklerini anlatan Maruf şunları kaydetti:  “Amerika’nın koalisyon güçleri ve hava saldırısı olmasa IŞİD’in etkisi kırılamazdı. Son zamanlarda bölgede IŞİD etkisiz hale getirildi ama yeterli değil. Hâlâ kontrolünde olan yerler var. Birçok bölgede geri adım attı. Önceden IŞİD hücum operasyonları yapıyordu. Son zamanlarda savunma konumuna geçti.” Aydın Maruf, Irak’ta Türkmenlerin siyasi ve askeri sıkıntılarının olduğunun altını çizerek, Irak hükümetinin Türkmenleri ikinci planda tuttuğunu dile getirdi.

Telafer boş durumda

Telafer’in yüzde 70’inin bölgeden göç ettiğini dikkat çeken Maruf, “Telaferli Türkmenler senelerdir zor durumdadır. Telafer’in yüzde 70’i boş durumdadır. Kalan yüzde 30’u da IŞİD kontrolünde baskı ve işkence altındalar. Irak’ta siyasi sıkıntılarımız var. Irak yönetiminde Türkmenler dışlanıyor. Aktif görevlerde bize yer verilmiyor. Irak hükümeti Türkmenlerin varlığına önem vermiyor. Kampta olan Türkmenlere sadece TİKA ve Türk Kızılay’ı destek veriyor. Onun dışında Türkmenlere bu kış şartlarında insani yardım yapan yok” diye konuştu. Musul operasyonunun önemine değinen Maruf, Musul’un bir an önce IŞİD’in elinden kurtulması için mezhep çatışmalarının sona ermesi gerektiğini vurguladı. Maruf, sözleri şöyle sonlandırdı: “Musul operasyonu bir an önce yapılmalı çünkü önemli bir şehirdir. Bölgede mezhep etnik grup çatışması nedeniyle Musul operasyonunun yapılmasında gecikme oluyor. Irak’ın yapısı budur, mezhep çatışması ülkeye hâkim olmuştur. Bu da operasyonları geciktiriyor. Bundan zarar gören Türkmen göçmenleri oluyor. Kamplarda olan Türkmenlerin mezhep umurunda değildir. Bir an önce Telafer’in temizlenmesini ve evlerine dönmeyi istiyorlar. Musul operasyonu bu yüzden çok önemlidir. Musul bütün Orta Doğu ve bölge için önemli bir şehirdir. Yarım milyonun üstünde Türkmen bulunmaktadır. Türkmenler de Musul operasyonunda önemli bir faktör olmalıdır. Türkmensiz bir operasyon yapılırsa demokrasiye yakışmaz. Telafer ve Musul’da olan IŞİD hâkimiyeti hâlâ devam ediyor. Bir an evvel Musul ve Telafer kurtarılmalıdır.”