MHP’li vekilden AKP yorumu: “Ortak kötü durumda”

MHP’li vekilden AKP yorumu: “Ortak kötü durumda”
Cumhur İttifakı’nın aday listelerinde yeniden düzenlemeye gitmesinin, MHP’li vekiller tarafından, “Ortak kötü durumda. Oyları yüzde 35’e düştü” sözleriyle yorumlandığı ifade edildi.

Cumhur İttifakı’nda adayların yeniden gözden geçirilecek olması, MHP’li vekiller tarafından da değişik yorumlar yapılmasına sebep oluyor. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, AKP ve MHP’nin ittifakı genişletme kararı MHP’li bir milletvekilince “Ortak kötü durumda” sözleriyle yorumlandı.

MECLİS ÜYELİKLERİNDE DE TEK LİSTE

Cumhur İttifakı’nda işbirliği sadece belediye başkan adaylıkları dağılımı üzerinden yapılmıştı. Belediye Meclis üyeliklerinde ise her parti kendi adaylarını gösterecekti. Ancak ittifakın genişlemesi için başlayan yeni görüşmelerde ortak belediye meclis üyesi listesi ile seçime girilmesi de gündeme geldi. Tüm bu görüşmelerin 1-2 gün içinde sonuçlanıp kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Cumhur İttifakı’ndaki genişleme kararı Meclis kulislerinin en çok konuşulan gündem maddesi oldu. Genişleme kararını değerlendiren bir MHP Milletvekili, “Ortak kötü durumda, yüzde 35’e düştü” dedi.

"PABUCUN PAHALI OLDUĞUNU GÖRDÜLER"

CHP ile işbirliği görüşmelerinde etkin bir İYİ Partili yönetici ise Cumhur İttifakı’nın genişleme kararını, “Biz en geniş haliyle ittifakımızı gerçekleştirdik. Ama onların görüşmesinin içinde ise kibir var. İktidar partisi aşırı bir özgüvenle işbirliği sürecine girdi ama şimdi pabucun pahalı olduğu görülünce yeni arayışlara yöneldiler. Birçok yerde kaybediyorlar. Bunu fark ettikçe çıkış yolu arıyorlar. Biz ise bu işe daha çok kafa yorduk” dedi.

PARTİLERİN OYLARI ÖLÇÜLEMEYECEK

Belediye başkanlıklarının yanı sıra belediye meclis üyeliklerinde de ittifak yapılarak tek listeyle seçime gidilmesi, seçim sonucunda siyasi partilerin oylarının tam anlamıyla ölçülmesini engelleyecek. Bu sistemde, bazı illerde belediye başkan adayı çıkarmama kararı alsa da seçime kendi belediye meclis üyesi listesi ile girecek olan HDP, oylarını tespit edebilecek.

Seçimin sonunda oylarını en net görecek bir diğer parti de Saadet Partisi olacak. Kulislerde her ilde kendi adaylarını gösteren Saadet Partisi’nin, hem adayları hem de kampanyasının da etkisiyle yüzde 3-4’ü bulabileceği konuşuluyor. Saadet Partisi’nde yaşanacak böylesi bir oy artışının seçim sonrası senaryoları içinde yer alan yeni oluşum için de çekim merkezi olabileceği ifade ediliyor.