Petrol 45 dolara düştü, ruble çöktü

Petrol 45 dolara düştü, ruble çöktü
Siyah altın düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve % 2.8 gerilemeyle, varil başına 44.74 dolara indi. Bütçe gelirleri petrol ve doğal gaza bağımlı olan Rusya’da dolar 65 rubleyi buldu

Petrol savaşı

Petrolün varili son 6 yılın en düşük seviyesi olan 45 dolara gerilemesinin ardından Rusya mali piyasaları çöktü. Hızla yükselen dolar 65 rubleyi bulurken, euro da 77 rubleye yükseldi. Petrol varil fiyatlarının 1 dolar gerilemesi Rusya’ya yıllık 2 milyar dolar gelir kaybı olarak yansıyor.

Ruhani uyarıp tehdit etti

Petrol fiyatlarını düşüren ülkelerin bundan pişmanlık duyacaklarını vurgulayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, S. Arabistan ve Kuveyt’i uyardı. Ruhani, “İran eğer zarar görürse, bilin ki S. Arabistan ve Kuveyt gibi petrol üreticisi ülkeler İran’dan daha fazla zarar görür” dedi.

Brent çıkışlı petrolün varili son 6 yılın en düşük seviyesi 45 dolara gerilemesinin ardından Rusya mali piyasaları çöktü. Hızla yükselen dolar 188 kapek artışla 65 rubleyi bulurken, 240 kapek artan euro da 77 rubleye yükseldi. Böylece ruble 17 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.Petrol düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve yüzde 2.8 düşüşle, Londra saati ile 07:14’te varil başına 44.74 dolara geriledi. Bütçe gelirlerinin önemli bir kısmı petrol ve doğal gaza bağımlı olan Rusya fiyatların düşmesinden doğrudan etkileniyor. Petrol varil fiyatlarının 1 dolar gerilemesi Rusya’ya yıllık bazda 2 milyar dolar gelir kaybı olarak yansıyor.

Rusya’dan müdahale
Petrol varil fiyatlarının 45 dolara inmesi ve doların 65 rubleye çıkması üzerine Rusya Maliye Bakanlığı piyasalara 1,3 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, doların aşırı değerlenmesi nedeni ile Maliye Bakanlığı’nın 1,3 milyar dolarlık arz yaptığı kaydedildi.Rusya Maliye Bakanlığı Aralık ayında yaptığı açıklamada, fonlarda bulunan 7 milyar dolar civarında dövizin satılabileceğini belirtmişti. Satışlar piyasalarda yaşanan gelişmelere göre planlanıyor.  Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Rusya’nın notunu düşürmesi, Standard & Poor’s’un önümüzdeki günlerde Rusya’yı yatırım yapılabilir ülkeler listesinden çıkaracağı söylentileri endişeleri artırıyor. Uzmanlara göre vergi döneminin yaklaşması nedeni ile 15 Ocak’tan sonra ruble yeniden değer kazanmaya başlayabilir. Petrol fiyatlarında artış yaşanmadan rublenin hızla güçlenmesi beklenmiyor. Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol varil fiyatlarının düşmesi, jeopolitik gelişmeler ve ekonomik durgunluk nedeni ile Rusya ekonomisi zor günler yaşıyor.

İran’dan gözdağı
Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol fiyatlarını düşüren ülkelerin bu karardan pişmanlık duyacaklarını söyledi. Devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında Hasan Ruhani, üretimi kısmayarak fiyatların düşmesini sağlayan Suudi Arabistan ve Kuveyt’i uyardı. Ruhani, “Eğer İran petrol fiyatlarının düşmesinden zarar görürse, bilin ki Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi petrol üreticisi ülkeler İran’dan daha fazla zarar görür” dedi. Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suhail bin Muhammed Al-Mazroui, OPEC’in üretim stratejisinde bir değişiklik olmayacağını, petrol piyasasında görülen dengesizliği düzeltmek için OPEC’in tek başına sorumluluk üstlenmeyeceğini söyledi.