Çatışmalar, imha sahasında yoğunlaştı

Çatışmalar, imha sahasında yoğunlaştı
Çatışmalar, imha sahasında yoğunlaştı

Suriye’de korkulan oldu: Birleşmiş Milletler’in ateşkes uyarısına rağmen kimyasal silahların imha edildiği bölgenin

Suriye’de korkulan oldu: Birleşmiş Milletler’in ateşkes uyarısına rağmen kimyasal silahların imha edildiği bölgenin yakınlarında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Birleşmiş Milletler’in bu ay başında Suriye’ye giderek kimyasal silahların yok edilmesi sürecine başlayan ekibinin çalıştığı sahalara yakın bölgede Beşşar Esad rejimi ile muhalif güçler arasında çatışmalar olduğu kaydedildi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kimyasal silahların tam olarak imha edilmesi için ateşkese ihtiyaç olacağını söylemişti. Özellikle çatışmaların yaşandığı Halep’e yakın Safira kasabasının iki imha sahasına yakın olduğu belirtiliyor.

 


BM misyonuna onay
Bu arda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha edecek Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile BM ortak misyonunu onayladı. BMGK’nın ortak misyonu onaylamasıyla ilgili toplantıya telekonferans bağlantısıyla katılan Genel Sekreter Ban Ki-mun, “Çok kısa bir süremiz var ama BM, OPCW ile yakın çalışarak işin bitirilmesine kararlıdır ve ben de aynı şekilde Suriye halkı adına siyasi ve insani ilerleme sağlanması için kararlı ve azimliyim” dedi. Ban, BMGK’nın kararını, “kimyasal silahların ortadan kaldırılması için uluslararası toplumun kararlılığının bir işareti” olarak yorumladı. OPCW tarafından ortaklaşa oluşturulacak 100 kişilik ekibin sorumlu olacağı Suriye’deki kimyasal silahların ortadan kaldırılması misyonunun faaliyetlerinin, 30 Haziran 2014’e kadar tamamlanması planlandı. Öte yandan BM ve OPCW’den yapılan ortak açıklamada, Suriye’de faaliyete başlanıldığından bu yana, “iyi bir ilerleme sağlandığı” belirtildi.

 

Kimyasal yasağına Nobel

2013 Nobel Barış Ödülü, Suriye rejiminin elindeki kimysal silahların imha edilmesine ilişkin ABD ve Rusya arasında varılan ve uygulamaya konulan mütabakat ile gündeme gelen, Büyükelçi Ahmet Üzümcü’nün başında bulunduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne verildi. Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı Thorbojorn Jagland, 2013 Nobel Barış Ödülü’nün sahibini açıklamak üzere Oslo’da düzenlediği basın toplantısında “Silahsızlanma konusu Alfred Nobel’in vaziyetinde ağırlıklı biçimde yer alıyor” derken geçmişte kimyasal silahların yol açtığı felaketlere dikkat çekti. Merkezi Lahey’de olan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün, 259 aday arasında “dünyanın en prestijli ödülü” olarak nitelenen 2013 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi ile Suriye’deki kimyasal silahların kullanımı ve bu silahların imha edilmesine yönelik çabalara verilen önemin göstergesi olarak yorumlandı.